Politici v klinči díky rozhodnutí soudu, pandemický zákon je klacek na občany, který nepotřebujeme

Vláda svými rozhodnutími poškodila české občany a soudy už v řadě případů rozhodly, že jednala protiprávně. Vláda tedy nebyla tím, kdo by jednal ve prospěch české veřejnosti, ale tím, který předvedl svou nekompetentnost a rozvrátil stabilní českou společnost. Nyní Poslanecká sněmovna a vládní většina protlačila další pohromu, schválení pandemického zákona, který má všechna „potřebná“ opatření uzákonit a vytvořit tak další mnohem silnější klacek na občany. To už vážně v této době nepotřebujeme! Je to ještě horší než zrychlený vyhláškový proces, kterým šermovala v uplynulých dvou letech Babišova vláda. Ta navíc předvedla, jak se dá zneužít této situace ekonomicky. Věřím, že vše ještě vyplave na povrch a čeští občané pochopí, o jaké zlo se ve skutečnosti jednalo. Najde Senát dostatek odvahy a zdravého rozumu, aby tento paskvil zrušil? Jedná se jen o nástroj exekutivy, aby tzv. jednala podle zákona a mohla obcházet Poslaneckou sněmovnu při vyhlašování nouzového stavu a dalších opatření proti vlastním občanům.

Politická odpovědnost s sebou musí nést také tu trestněprávní. Politici jsou zástupci veřejnosti a je na nich, jak svými rozhodnutími ovlivňují věci veřejné. Stát se ale svými činy stal postrachem pro obyčejné lidi a o řádném hospodáři si mohl nechat jen zdát. Několik generací je nyní tak zadluženo, že není cesty ven. Státní orgány a média by měly poctivou prací hodnotit jednání předchozí vlády. Výstřelky paní Aleny, donedávna šéfky státní kasy, v podobě předraženého facebookového a instagramového selfproma, jsou jen zastíracím manévrem před mnohem většími lumpárnami a kšefty.

Stát MUSÍ jednat ve prospěch českých občanů. MUSÍ občany ochránit a zodpovědně zvažovat, jak rozhodne. Zodpovědně do té míry, že má možnosti sestavit si nejlepší tým odborníků. Namísto toho rozhodly marketingové cíle. A ty se asi podařilo naplnit. Mnohem důležitější „zbytek“, týkající se občanů České republiky, ale musí řešit soudy, které jsou naštěstí jednou z nenahraditelných pojistek demokracie.

Hádali bychom se, kdyby vláda zodpovědně rozhodovala o věcech týkajících se veřejného zdraví a o tom, kdo může a kdo nesmí vstupovat do hospod a restaurací, navštěvovat kulturní zařízení a cestovat? Nikoliv. Otázku bezinfekčnosti nevyřešila ani pověstná marketingová Tečka. Přiznejme si všichni, bez ohledu na to, kdo je a kdo není očkovaný, že mohl být infekční a „ohrožoval“ tak prostředí kolem sebe. Oni to věděli a vědí, ale zájmem vybrané skupiny lidí bylo vydělat na celosvětové krizi. To se povedlo. Byznys vzkvétal, stát byl rozdrancován. Současná vláda není pro Babiše žádnou hrozbou, protože on a jeho tým byli skutečnými manažery s jasným zadáním. Současná vláda je jen hezký barevný obrázek toho, co si vysnila česká veřejnost. Obrázek ale není kvalifikací, která spočívá v obsahu a ten Fialovi věrní nemají. Další krize v podobě toho, jak z ekonomicky hrůzné situace ven, je na světě. Vrcholná politika současnosti není o hezkých barevných obrázcích, ale o činech, které vyvedou ze dna firmy, podnikatele a živnostníky a v návaznosti na to i obyčejné pracující lidi.

Jeden vědecký příklad za všechny: Kontroverzní lockdowny snížily podle americké celosvětové studie úmrtnost o 0,2 % a neměly prakticky vůbec žádný význam. Ekonomické dopady jsou na druhé straně vah astronomické a těžko nahraditelné.

Rozvolnění stavu české společnosti, a to nejen ve smyslu protipandemickém, je na místě. Je na místě veřejně mluvil a ocenit záslužnou práci zdravotníků, učitelek a učitelů, prodavaček a prodavačů, nikoliv ale politiků omámených okamžitým výdělkem z veřejných prostředků a drancováním už tak unaveného státního rozpočtu.

Pojďme zakopat příkopy ve společnosti, to je ta jediná správná tečka!

Autor: Dalibor Uhlíř

Přejít nahoru