Ruský kosmonaut varuje, že se přepisují dějiny, protože na konferenci amerického kosmického průmyslu padlo jméno Jurije Gagarina

Podle serveru RT News přejmenovala coloradská nadace The Space Foundation složená z vedoucích pracovníků kosmického průmyslu dobročinný večírek, z jehož názvu vypadl název “Jurijova noc”, s odůvodněním, že “ve světle současných světových událostí” se nyní bude jmenovat “Oslava vesmíru”: Objevte, co bude dál.”

Zpráva uvádí, že stránka obsahující zdůvodnění vypuštění Gagarinova jména byla později zcela vymazána, jako by nikdy neexistovala.

Ruský kosmonaut Andrej Borisenko se proti tomuto vývoji ohradil a varoval: “Začal boj s historií”.

Vysvětlil: “Jurij Gagarin není jen naše historie, [on] je globální historie. Snaží se vymazat světové dějiny z paměti všech lidí na Zemi.” Píše portál Summit News.

Borisenko, který na Mezinárodní vesmírné stanici strávil celkem 337 dní, dodal: “Takové jednání je neospravedlnitelné,” a dále varoval: “Mám podezření, že při dalších akcích, které se budou konat v blízké budoucnosti a souvisejí s pokrytím výzkumu vesmíru, kosmických letů, bude zmínka o naší zemi také vymazána.”

Tento krok je posledním z řady znepokojivých protiruských akcí, které nemají nic společného s aktivitami současného režimu na Ukrajině.

Přejít nahoru