Europoslankyně Dlabajová pro Impuls: „Evropa se musí rychle zbavit závislosti na ruském plynu a ropě!“

„Evropa platí Rusku každý den asi 600 milionů eur. Jediná možnost, jak v tuto chvíli, zatím jen dočasně, je zastavit dodávky z Ruska, čili zastavit peníze, které financují Putinovu válku,“ prohlásila Dlabajová v pořadu Benešovský Impuls. „My na tom samozřejmě intenzivně pracujeme, jsme od rána do večer na jednáních. Víme, že 40 procent spotřeby plynu v Evropě zajišťuje Rusko. Názory členských států jsou různé. Ale vědělo se, že ta situace je dlouhodobě neudržitelná. My musíme okamžitě nastavit plán,“ řekla česká europoslankyně s tím, že Evropa musí dodávky zastavit dřív, než to udělá Rusko.

 

Dlabajová také ve vysílání Rádia Impuls mluvila o tom, že to rozhodnutí musí přijít v řádu hodin. Zároveň ale připustila, že Evropská unie zatím konkrétní plán B nemá. „Je to hodně složitá situace, ale podle mě je nejdůležitější udělat to rozhodnutí. Samozřejmě ty kohoutky se budou utahovat postupně, ale půjde to a Rusko to pocítí, o tom nemusíme mít pochybnosti.  Jde jenom o tom silné rozhodnutí,“ prohlásila.

 

Otevřený dopis k ukončení ruských dodávek plynu a ropy podepsali i další čeští europoslanci včetně například Alexandra Vondry, Michaely Šojdrové nebo Luďka Niedermayera.

Přejít nahoru