Odchod Ruska z mise Evropské kosmické agentury na Mars dává NASA příležitost

Ruský vesmírný šéf Dmitrij Rogozin se pokusil dát této záležitosti statečnou tvář a poznamenal: “Ano, ztratíme několik let, ale zkopírujeme náš přistávací modul, poskytneme mu nosnou raketu Angara a tuto výzkumnou expedici provedeme z nového místa startu kosmodromu Vostočnyj nezávisle.”

Je třeba poznamenat, že raketa Angara byla ve vývoji od počátku roku 1990 a byla sužována skluzy v harmonogramu a nedostatkem finančních prostředků. Poslední test Angary skončil neúspěchem z závady v horním stupni persei rakety. Kosmodrom Vostočnyj se nachází na ruském Dálném východě a má nakonec nahradit současný kosmodrom na Bajkonuru, který si Rusko pronajímá od vlády Kazachstánu.

ExoMars má za sebou historii narušení kvůli politickým rozhodnutím partnerů. Projekt začal s NASA jako primárním partnerem ESA. V rámci své žádosti o rozpočet na fiskální rok 2013 však tehdejší prezident Barack Obama partnerství ukončil. Obama, který předtím ukončil projekt souhvězdí administrativy George W. Bushe, který měl vyslat astronauty na Měsíc a pak na Mars, v projevu v Kennedyho vesmírném středisku v roce 2010 tvrdil, že se chce zaměřit na Mars. Jeho rozhodnutí odstoupit od projektu ExoMars bylo považováno za políček do tváře evropským spojencům Ameriky. Rozhodnutí donutilo ESA požádat Ruskou pomoc při dokončení projektu. Je ironií, že ruská invaze na Ukrajinu zanechala misi ExoMars podruhé vysoko a suchou.

Navzdory náhlé změně partnerů byla v březnu 2016 zahájena první fáze projektu ExoMars. Skládal se z družice Trace Gas Orbiter (TGO), která byla navržena tak, aby detekovala zdroje metanu v atmosféře Marsu, a přistávacího modulu Schiaparelli, který měl testovat technologii přistání na Marsu. TGO se úspěšně dostal na oběžnou dráhu Marsu. Nicméně, Schiaparelli, který obsahoval řadu přístrojů, havaroval na povrchu Marsu.

ESA je nyní v rozpacích ohledně další fáze mise ExoMars. Rover Rosalind Franklin měl být vypuštěn v září 2022 a přistát na Marsu v červnu 2023. Vzhledem k tomu, že Rusko mělo poskytnout nosnou raketu Proton a přistávací modul s názvem Kazachok, aby dopravilo rover na povrch Marsu, startovací okno 2022 je nyní vyloučeno. Rok 2024 vypadá také nejistě.

NASA má vynikající příležitost vystoupit, nabídnout své služby k dokončení mise ExoMars a napravit chybu, kterou Obama udělal. Zatímco ESA může chtít použít nadcházející raketu Ariane 6, NASA má nyní přístup k několika nosným raketám prostřednictvím komerčních partnerů, jako je rodina raket Falcon společnosti SpaceX.

Přistávací modul Kazachok je již v Evropě, ale protože je založen na neúspěšném přistávacím modulu Schiaparelli, ESA by ho mohla také nahradit. NASA úspěšně přistává sondy na Marsu po celá desetiletí. Něco by mohlo být vyřešeno, ne-li včas pro spouštěcí okno 2024, určitě pro 2026.

zdroj: MSN

Přejít nahoru