České úřady práce zaznamenaly stovky případů útoků na Ukrajince, kteří pobírají dávky

Někteří uprchlíci z Ukrajiny, kteří přicházejí na úřad práce, čelí urážkám od stálých klientů, kterým se údajně nelíbí, že uprchlíci mají nárok na finanční pomoc od státu. Čeští policisté musí často zasáhnout a zprostředkovat. Jindy policisté kontrolují Ukrajince, kteří přeskakují linii.

České úřady práce vyplácejí humanitární dávky nově příchozím z Ukrajiny a tyto úřady již přijaly 111 000 žádostí.

Tisková mluvčí Kateřina Beránková reagovala na rozšířené dezinformace, že úřady odmítají české klienty, aby se mohli soustředit pouze na ukrajinské.

“Úřad práce ČR se důrazně staví proti tvrzením, která kolují na některých sociálních sítích. Jejich autoři tvrdí, že na základě rozhodnutí vlády úřad přestal přijímat žádosti kvůli uprchlíkům z Ukrajiny. Podobná tvrzení nejsou pravdivá. Úřad práce poskytuje klientům veškeré služby, a to jak v oblasti nepojistných sociálních dávek, tak v zaměstnání,” uvedla beránková.

Kromě sociálních sítí dochází k útokům také přímo na pobočkách. Uprchlíci z Ukrajiny jsou tam terčem urážek některých dalších klientů.

“Chování menšinové skupiny (Romů) v řadách je ostuda. Vulgárně proklínají uprchlíky a naříkají, že jim kradou práci, což stále nechtějí dělat. Stěžují si, že Ukrajinci nemusí vyplňovat příslušné dokumenty a stejně dostanou peníze,” řekl svědek takového útoku, který ubytoval ukrajinskou ženu a její dvě děti. Píše portál RMX.

Na počátku uprchlické krize začaly policejní hlídky kontrolovat pořadí na pobočkách úřadů práce a v jejich okolí. Podle mluvčího museli na některých místech zintenzivnit hlídkovou a kontrolní činnost kvůli velkému počtu lidí.

Policisté se však potýkají se spoustou střetů mezi samotnými uprchlíky, kteří se hádají nebo přeskakují. Policie také přišla deeskalovat situaci, kdy Ukrajinci nechápali, že úřad práce je v určitém čase uzavřen.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí spustilo žádost o urychlení a snížení počtu dávek pro uprchlíky.

Přejít nahoru