Toto srazí Putina, uvedl generál Pavel

O víkendu Rusko uhodilo na vojenskou základnu Javoriv. Podle ukrajinské strany po útoku zemřelo 35 lidí. Rusové tvrdí, že zabili až 180 lidí, včetně tzv. zahraničních žoldnéřů bojujících na straně Ukrajiny. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na základně nebylo nic, co by jakkoli ohrožovalo Ruskou federaci.

K útoku na základnu Javoriv ležící jen asi 20 kilometrů od polských hranic, tedy od hranic státu NATO, se ve vysílání CNN Prima News vyjádřil i generál ve výslužbě a možný prezidentský kandidát Petr Pavel. V rozhovoru konstatoval, že se neobává toho, že Rusko rozšíří své válečné operace i na území Polska. Útok na Javoriv je z jeho pohledu spíše jasným vzkazem Ruska směrem na Západ.

„Chápu to jako signál ze strany Ruska, že dnes už bude velmi tvrdě zasahovat proti konvojům se zbraněmi a s municí, které západní země poskytují Ukrajině,“ upozornil Pavel.

Ve shodě s premiérem Petrem Fialou (ODS) zdůraznil, že naše členství v NATO je dostatečnou zárukou naší bezpečnosti. I když i my se podle jeho názoru musíme mít na pozoru před ruskými kroky. „Naše členství v Severoatlantické alianci je dostatečnou zárukou, že naši občané nemusí mít obavy z bezprostředního konfliktu s Ruskem. Rusko má dnes v konfliktu s Ukrajinou nasazenou velkou část svých bojových sil z evropského teritoria a nemůže si dovolit konflikt s NATO,“ zaznělo od Pavla.

Rusko v současné válce na Ukrajině sice ztrácí mezinárodní body a dostává se do velké mezinárodní izolace a i Rusko si je vědomo toho, že stisknutí jaderných tlačítek by bylo fatální pro celou civilizaci. To je podle Pavla třeba mít na paměti, když Rusko hrozí svým jaderným arzenálem, aby Ukrajinu přimělo přestat se bránit a přimělo Západ k ukončení pomoci Ukrajině. Státy NATO ale dál poskytují Ukrajině zbraně i zpravodajské informace.

Putin podle Pavla neměl dost kvalitních zpravodajských informací a věřil, že se Ukrajina v podstatě nebude bránit, což vedlo k tomu, že se ruské armádě nedaří dosahovat svých cílů a mění strategii tak, že dnes útočí ve velkém i na civilní cíle.

Nakonec konstatoval, že Putina může zastavit jen nějaký vliv zevnitř Ruska vyvolaný např. dopadem sankcí na Rusko. „Naděje, že by prezident Putin nějak reagoval na vnější tlak, ta je skutečně mizivá,“ uvedl Pavel.

Přejít nahoru