TOP 10 NEJVĚTŠÍCH VÁLEČNÝCH LODÍ NA SVĚTĚ

10. Izumo (248 m)

IZUMO

Typ vrtulníkových lodí, ke kterým patří torpédoborec Izumo patřící do eskadry, je formálně klasifikován jako doprovodná loď. Na jaře 2015 se toto plavidlo, uznávané jako jedna z největších válečných lodí, stalo součástí Japonských námořních sebeobranných sil. Jeho účelem je pozorování a sledování ponorek, jejich zničení, jakož i účast na akcích proti minám a vyloďovacích operacích. Charakteristické vlastnosti: vysoká rychlost, manévrovatelnost, kapacita (do 1000 osob), délka – 248 m.

9. Orlan (251 m)

Ruské ministerstvo obrany v současné době pracuje na plánu na oživení tří křižníků Typu 1144 Orlan. V procesu modernizace lodí s jadernými raketami se očekává, že budou vybaveny nejnovějšími radioelektronickými zařízeními. Je stanoveno, že v danou chvíli budou instalovány zbraně schopné plnit poměrně širokou škálu úkolů, jejichž účelem je eliminace vojenských námořních a pozemních nepřátelských cílů. V poslední době byly hlavní lodě řady Orlan rekonstruovány a vylepšeny: admirál Ushakov, admirál Lazarev a admirál Nakhimov.

“Petr Veliký” je aktivní křižník ruské flotily, dlouhý 251 m, vybavený ostrými raketami, na palubě je umístěna munice. Posádku tvoří 1035 lidí. Vlajková loď je zaměřena na ničení konstrukcí nepřátelských letadlových lodí.

8. Wasp (257 m)

Užitkové lodě třídy Wasp jsou vyloďovací plavidla amerického námořnictva. Mají fenomenální schopnosti zaútočit na pobřeží nepřítele téměř v každém koutě světa. Jsou schopny působit jako letadlové lodě, přijímat a ubytovat různé typy bojového i specializovaného vybavení, přepravovat až čtyřicet jednotek vzdušných letadel. Údaje o univerzálním plavidle (k dispozici je 8 plavidel): dosahují délky 257 m, kapacita posádky je více než dva tisíce vojenského personálu.

7. Amerika (257 m)

Dnes jsou válečné lodě tohoto typu největšími univerzálními loděmi, novou generací svých předchůdců, výsadkovými loděmi třídy Wasp. Jsou o něco delší s výtlakem 45 700 tun. Výzbrojní základna zahrnuje protiletadlové raketomety, kulomety ráže 12,7 mm a protiletadlové dělostřelecké systémy. Paluba je navržena tak, aby vyhovovala kabrioletům, stíhačům, vrtulníkům různých typů. Stát má něco málo přes tisíc lidí. Poslání typu UDC “Amerika” zůstává stejného účelu – dodání a přistání vyloďovacích jednotek a vybavení na plánovaných územích. V současné době probíhá program výstavby nových námořních jednotek.

6. Charles de Gaulle (261 m)

Charles de Gaulle je jednou z největších francouzských válečných lodí, první jadernou lodí a jedinou letadlovou lodí námořnictva země. Během opravy lodi byly modernizovány bojové systémy, velitelské centrum bylo zcela přezbrojeno a byly instalovány nejnovější navigační, radarové a letecké systémy. Byl spuštěn na jaře roku 2001. Specifikace odpovídají typu CVN, posádka je určena pro personál 1150 osob. Letadlová loď může současně přijímat až 40 letadel, 3 letecká průzkumná letadla s letovým a technickým personálem ve výši 550 osob. Plavidlo řeší úkoly vojenských cvičení, je schopno podílet se na řešení různých konfliktů.

5. Clemenceau (265 m)

Letadlové lodě tohoto typu v námořních silách Francie hrály vedoucí úlohu a byly považovány za největší válečné lodě této země. Byly postaveny dvě takové lodě, a to Clemenceau a Foch. Poté, co sloužily o něco více než 20 let, tyto lodě prošly fyzickým a morálním stárnutím. V důsledku toho první zástupce ukončil svou službu v řadách námořnictva a druhý byl nedávno prodán do Brazílie. Paluba lodi je dlouhá 265 metrů a poskytuje dostatek prostoru pro 39 jednotek vojenských letadel. Kapacita je 1300 vojáků.

4. Krechet (274 m)

Těžké letadlové lodě (jsou čtyři) jsou výsledkem projektu protiponorkových křižníků nesoucích letadla. Každá samostatně vypuštěná loď představuje různé fáze vývoje. První plavidlo “Kyjev” patřilo do třídy TAKR s funkcemi letadlové lodi a bylo klasifikováno jako protiponorkový křižník s leteckým vybavením a v důsledku transformací se stalo těžkým plavidlem. Identickou letadlovou lodí je Minsk. Na základě dvou prvorozených byla vyvinuta válečná loď Novosibirsk, která má významné konstrukční rozdíly. Plavidlo má délku 274 m. Dnes je součástí indického námořnictva. Platforma může pojmout asi 40 leteckých jednotek a posádku více než tisíc lidí, což z ní činí jednu z největších válečných lodí.

3. Admirál Kuzněcov (306 m)

Dnes je TAKR jednou z největších vojenských lodí, letadlovou lodí a vlajkovou lodí Severní flotily země. Hlavním úkolem letadlové lodi je chránit námořní hranice státu; v případě potřeby mohou vojenská letadla stoupat z křižníku a zasáhnout zamýšlené cíle. “Admirál Kuznetsov” je schopen udeřit na nepřátelské námořní síly. Má k dispozici střely s plochou dráhou letu, různé polovojenské komplexy. Je schopen poskytnout prostor pro 40 vzduchových jednotek. Přes 306 m délky plavidla, personál – 2000 osob. Dnes se provádějí plánované opravy na místě trvalého nasazení.

2. Nimitz (332 m)

Typické letadlové lodě, které jsou vojenským vybavením Spojených států, jsou považovány za největší představitele námořní techniky. Jsou schopny pojmout až 86 jednotek letecké techniky, letadel AWACS. Rozměry jsou působivé – 332 m dlouhé, lze uložit munici o hmotnosti kolem dvou tun. Pojme 3200 členů posádky bez velikosti vzdušného křídla. Dnes má americké námořnictvo 10 letadlových lodí.

1. Enterprise (337 m)

Letadlová loď s jaderným pohonem, prominentní představitel námořnictva Spojených států, je právem považována za největší válečnou loď na světě. Ohromující technické vlastnosti – přes 342 m, délka lodi, plachty na 400 tisíc mil, posádka 3325 lidí, z toho 150 vyšší velitelé, 175 je střední velitelský personál a 2700 jsou vojíni. Křídlo má asi 2 000 letových a údržbářských pracovníků.

zdroj: 8greatest.com

Přejít nahoru