Malá muslimská komunita v České republice podléhá nenávisti

Poté zamířil směrem k blízkovýchodní restauraci napravo, skrytý za malou mešitou.

„Tady je nejvyšší koncentrace muslimů v Praze,“ směje se manažer IT projektu.

Ačkoli neexistují přesná čísla, muslimská komunita v České republice je malá, mezi 5 000 a 20 000, nebo méně než 0,02 procenta z celkové populace.

Jen část žije v Praze.

Islám se přesto stal horkým tématem české národní politiky, kde moc k vyřešení zavěšeného parlamentu v zemi mohla ležet u politika, jehož jedinou politikou je „Ne islámu. Ne terorismu“.

Česko-japonský podnikatel Tomio Okamura a jeho Strana svobody a přímé demokracie (SPD) vstoupili do parlamentu jako třetí nejmocnější strana po nedávných říjnových celostátních volbách, s výjimkou politiky, která by vedla k úplnému vyhnání islámu z České republiky.

Slogan kampaně byl dostatečně přesvědčivý na to, aby nově vytvořená SPD získala v prvním volebním závodě významné hlasy.

Po navázání vazeb na další krajně pravicová hnutí v Evropě, jako je Národní fronta Marine Le Penové ve Francii, doufá Okamura v dosažení svého cíle prostřednictvím probíhajících koaličních rozhovorů s kontroverzním miliardářem Andrejem Babisem, který se má stát příštím předsedou vlády.

Akce Babišova akce nespokojených občanů (ANO) zvítězila v říjnových volbách rozhodným způsobem, ale nezískala prostou většinu. Nyní musí vytvořit koalici s roztříštěným parlamentem, který vyjádřil malou ochotu spolupracovat s populistickým agromagnátem, který byl v době voleb vyšetřován pro podvody. Píše portál Aljazeera.

Někteří muslimové v Praze se obávají, že by okolnosti mohly vést k spojenectví s Okamurou, což mu poskytne bezprecedentní platformu – znepokojující vyhlídka vzhledem k tomu, že ANO a SPD pohrdají muslimskými uprchlíky.

Přejít nahoru