Plyn z Ruska nepoteče, budeme hledat nouzová řešení jako uhlí, biometan nebo tepelná čerpadla, říká Václav Bartušek

Podle něj se snaží Moskva přes plyn vytvářet nátlak na unijní státy. Gazprom dnes ráno odstřihl od plynu Polsko a Bulharsko. Bartuška si myslí, že jde o odvetu Kremlu za evropské dodávky zbraní na Ukrajinu. „Německo tento krok ještě před několika dny odmítalo udělat. Teď se to změnilo. Je potřeba to brát jako jasný vzkaz pro celou Evropskou unii, nikoliv pouze pro Bulharsko a Polsko.”

 

Bartuška také řekl, že Česku se v tuto chvíli plyn vypnout nedá. Ten k nám totiž proudí přes Německo. „Ten systém plynovodů napříč Evropou je propojený a neumožňuje vypnout jednu konkrétní zemi.” V budoucnu se to ale podle zvláštního zmocněnce pro energetickou bezpečnost může změnit.

 

Ministr práce Marian Jurečka navrhuje, aby Česko kromě využití alternativních dodavatelů, obnovitelných zdrojů a tepelných úspor využilo i potenciál takzvaného biometanu. V praxi to znamená, že by se k výrobě plynu využíval trus chovných krav. Zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška souhlasil, že může jít o jednu z možností. „Budeme hledat mnoho náhrad. Může dojít k nouzovým řešením typu pálení uhlí, také vytváření nových zdrojů energie, ať to budou biometanové stanice nebo tepelná čerpadla. V další míře úspory a podobně.”

Přejít nahoru