V Donbasu může každý den zemřít až 100 ukrajinských vojáků, říká Zelenskij

Nejtěžší boje se soustředí na partnerská města Severodoněck a Lysyčansk v Luhansku, jedné ze dvou provincií, které tvoří Donbas.

“Dnes by zde v nejkomplikovanější oblasti, na východě naší země, mohlo být zabito 50 až 100 lidí,” řekl Volodymyr Zelenskyj v neděli večer.

Serhiy Haidai, guvernér Luhanska, řekl v místním televizním rozhovoru, že Rusko používá v regionu taktiku “spálené země” a že Severodoněck byl napaden ze “čtyř různých směrů”, ačkoli ruské síly se nepodařilo proniknout do města.

Donbas byl dějištěm nedávných těžkých bojů zahrnujících intenzivní ostřelování na obou stranách, přičemž Zelenského poznámky se zdají být odkazem na úmrtí v boji. Vysoký počet obětí na ukrajinské straně v poslední době také naznačuje ještě větší počet nesmrtelných obětí. Píše portál MSN.

Historicky byl poměr jednoho zabitého v akci ke třem raněným považován za hrubé pravidlo pro hodnocení obětí, ačkoli lepší terénní lékařské ošetření a evakuace, v neposlední řadě pro americké síly na bojištích, jako je Afghánistán a Irák, vedly k mnohem vyšší míře přežití ze zranění, která by kdysi způsobila smrt.

 

Přejít nahoru