Plukovník přišel se znepokojivou teorií: Rusko chtělo použít opičí neštovice jako biologickou zbraň

Virus opičích neštovic se v současné době šíří po celém světě. Případy, které se běžně vyskytují velmi zřídka, se v posledních dnech objevují ve stále více zemích. První případy byly hlášeny minulý pátek v Německu a Francii a virus byl již zaznamenán v USA, Kanadě a Austrálii. Není jasné, do jaké míry se patogen, který pochází z Afriky, již rozšířil do zahraničí. Lékař Norbert Brockmeyer, předseda německé společnosti pro pohlavně přenosné choroby, předpokládá, že se virus šíří nepozorovaně kvůli velkému počtu případů.

Nyní se však uprostřed všech těchto zpráv znovu objevují svědectví bývalého sovětského vědce. Plukovník Kanat Alibekov, odborník na biologické zbraně, vysvětluje, že Rusko v minulosti zkoumalo možnost použití opičích neštovic jako biologické zbraně. Britský deník Mirror uvádí. Sám Alibekov se na výzkumu podílel jako zástupce vedoucího programu biologických zbraní SSSR. Spolu s dalšími výzkumníky měl za úkol zjistit, které viry by mohly být použity jako biologické zbraně místo lidských neštovic. “Testovali jsme virus vakcíny, virus myších neštovic, virus králičích neštovic a virus opičích neštovic jako modely neštovic,” řekl.

“Myšlenka byla taková, že veškerá výzkumná a vývojová práce by měla být prováděna s těmito modelovými viry. Jakmile bychom měli několik pozitivních výsledků, stačily by dva týdny na to, abychom provedli stejnou manipulaci s virem neštovic a vytvořili zásoby bojové látky.” Informují topky.sk

Přejít nahoru