Výhody americké hypotéky

Na jaké účely lze využít hypotéku?

O výrazu hypotéka jste už jistě slyšeli, jedná se o dlouhodobý úvěr, který si lidé berou v bance na bydlení. Hypotéka je způsob financování výstavby domu, rekonstrukci, zakoupení pozemku nebo hotového domu. Americká hypotéka bývá taktéž dlouhodobý úvěr, ale oproti běžné hypotéce se jedná o neúčelovou půjčku, která je však krytá nemovitostí.

Podmínky pro získání

I americká hypotéka má své podmínky pro pořízení, minimální částka, kterou si můžete půjčit je 100 tisíc Kč. Doba splatnosti je na vás, pokud budete chtít menší měsíční splátky, budete úvěr splácet déle, podmínkou však bývá, že doba splácení nesmí přesáhnout věk 70 let. Každá bankovní společnost nabízí svým klientům odlišný přístup, ať už se jedná o úroky, minimální a maximální ceny apod., všechny banky vyžadují minimální věk 18 let. Je vhodné, se vždy poradit s hypotečním poradcem, který najde nejlepší řešení pro vás.

hypoteční poradce foto Scaled

Plusy americké hypotéky

  • Neúčelovost – velikou výhodou této hypotéky bývá, že nemusíte přesně specifikovat, jak peníze využijete. Na co budou peníze použity, bývají první otázky bankovních poradců, což bývá pro některé klienty velice osobní otázka a rozhodně ji nechtějí rozebírat s cizím člověkem.
  • Výše úroků – americké hypotéky v poslední době získávají vysokou popularitu, protože v porovnání s klasickým úvěrem mají tyto hypotéky mnohem nižší úrok.
  • Výše hypotéky – celková cena, kterou vám banka půjčí je úzce spojená s nemovitostí, kterou ručíte, maximální částka je 70 %.
  • Předčasné splacení – většina bankovních společností vám nabídne předčasné splacení za minimální sankce, což je další rozdíl oproti běžné hypotéce, některá banka vám dokonce poskytne splacení zcela bez poplatků.
  • Snadnější získání – úvěr bývá vyřízen skoro okamžitě, banky nemají strach, protože je půjčka krytá.

Možné mínusy americké hypotéky

  • Ručení nemovitostí – největším rizikem je ručení, jestliže nebudete platit nebo budete mít zpoždění, můžete o nemovitost přijít.
  • Výše úvěru – u některých bank bývá potíž získat větší částku, banky mají nastavenou maximální hranici, kterou vám půjčí.
  • Daňové úlevy – u americké hypotéky si nemůžete z daní odečíst zaplacené úroky.

Vyplatí se?

Americká hypotéka je vhodná pro mnoho žadatelů, často ji využívají především OSVČ. Podnikatelé musí při žádosti o úvěr dokládat kopii daňového přiznání za minulý rok, někdy jsou však vyžadovány alespoň orientační měsíční příjmy, které jsou kolikrát dost odlišné. Úvěr je také vhodný pro zaměstnance, kteří dostávají jen část výplaty, přičemž zbytek je uložen na různé spořící účty. 

(PR)

Přejít nahoru