Orbán

Vyvinuli jsme protilátku proti progresivní nadvládě, řekl Orbán na fóru s Klausem, Faragem a Carlsonem

Ve svém úvodním projevu na dvoudenní akci, jejímž maďarským organizátorem je Centrum pro základní práva (Alapjogokért Központ), Orbán přirovnal západní liberalismus ke komunistické diktatuře.

Konference se zúčastní například Santiago Abascal ze španělské strany Vox nebo Herbert Kickl ze Svobodné strany Rakouska. Virtuálně se připojí také známý britský euroskeptik Nigel Farage a americká konzervativní komentátorská hvězda Tucker Carlson. Mezi hosty konference je i český exprezident Václav Klaus, kterého maďarský premiér přivítal jako “intelektuálně nejodvážnějšího muže v Evropě”.

V obsáhlém projevu maďarský premiér a předseda strany Fidesz připomněl, jak Maďarsko zvítězilo nad komunistickým režimem a porazilo liberály a mezinárodní levici. “Maďarsko je laboratoř, ve které jsme vyvinuli protilátku proti progresivní nadvládě,” řekl Orbán, který představil dvanáctibodový “maďarský recept”.

Mezi prvky tohoto receptu podle něj patří jít vlastní cestou, podporovat církve a rodiny, prosazovat národní zájmy v zahraniční politice, budovat vlastní média a nenechat se ovlivnit extremistickými konspiračními teoriemi. Orbán také zdůraznil význam víry v Boha, protože “člověk musí žít s vědomím, že jednoho dne bude za své činy zodpovědný”.

Rok 2024 bude podle něj zlomový, protože tehdy se budou konat volby “na dvou frontách boje o západní civilizaci” – v Evropském parlamentu a ve Spojených státech.

zdroj: TASR

Přejít nahoru