Útok na Českou televizi. Ve velkém. Problémy jsou i jinde

Podle mluvčí České televize jde o takzvaný DDoS útok. Při něm se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit. Česká televize podle Blinkové zaznamenává kybernetický útok zhruba od 13.15. „Naše ochranné mechanismy to zachytily. Ale potom náš externí poskytovatel měl technické výpadky ve své infrastruktuře, a to doteď řešíme,“ řekla.

Původní zdroj ZDE.

Před 19.00 postihl výpadek také iROZHLAS.cz. „Na 99 procent nejde o kybernetický útok. S největší pravděpodobností je to problém na síťové infrastruktuře u provozovatele. Na odstranění problému se pracuje,“ sdělil Hošna.

Ve středu byly nedostupné kvůli kybernetickému útoku weby Ministerstva vnitra včetně stránek policie i hasičů, a to od rána až do zhruba 14.00. Problémy měly kvůli napadení také stránky Českých drah.

K útokům ze středy a minulého týdne se přihlásila ruská skupina hackerů Killnet. NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků opakovaně upozorňuje v souvislosti se situací na Ukrajině, která nyní čelí ruské vojenské invazi.

Přejít nahoru