Dobrovolníci ze zahraničí bojují a umírají ve válce na Ukrajině

Severodoněck, Lysyčansk, okolí Charkova. Místa, která den co den čelí ostřelování ruské armády. Rusům se navzdory velkým ztrátám i velkému odporu ze strany ukrajinských vojáků daří získávat pod svou kontrolu mnohá území. Jejich postup by mohly pomoci zastavit posily ze zahraničí, které na Ukrajinu stále přijíždějí.

Na ukrajinskou stranu se nepřipojují jen dobrovolníci z okolních zemí, jako je Bělorusko, Gruzie či dokonce Rusko, pro které může být zapojení do bojů na Ukrajině také bojem za svobodu a mír v rodné zemi. K ukrajinským jednotkám se i teď, více než tři měsíce od propuknutí invaze, přidávají i bojovníci ze západu.

S dvěma Kanaďany a jedním Američanem se na místě, které kvůli bezpečnosti muselo zůstat v utajení, setkali i reportéři z francouzské televize. Zkušenosti s válkou mají jen někteří. Kanaďan Maple je zdravotník, přesto chce udělat maximum pro to, aby Ukrajincům pomohl čelit ruské agresi.

„Prezident Ukrajiny Zelenskyj požádal kohokoliv ze zahraničí, kdo je schopný a ochotný pomoci, aby přišel a bojoval za Ukrajinu. Jsem zdravotník, takže pokud tu budou nějací zranění, jsem připravený přijít a přivést je zase zpátky k životu“, uvedl Maple v rozhovoru pro FRANCE 24.

Na tajném místě se s redakcí FRANCE 24 setkal i bývalý americký voják Jeff.

„Neustále jsem všude viděl ty zprávy a cítil jsem, že mám v tomhle směru řadu dovedností – že bych sem mohl přijít a nějakým způsobem pomoci,“ vysvětluje Jeff.

Ukrajinci pomoc ze zahraničí vítají.

„Jedná se o poměrně autonomní skupinu. V případě potřeby mohou nastoupit i do první linie. Odnášejí také mrtvé a raněné.“ Říká v rozhovoru Jegir, velitel ukrajinské speciální jednotky.

Zahraniční bojovníci na Ukrajině také umírají. V pátek francouzské úřady potvrdily, že při dělostřelecké palbě v Charkovské oblasti byl smrtelně zraněn občan Francie. Podle francouzských médií se mladík před časem připojil k zahraniční jednotce v okolí Charkova, který možná i díky posilám ze zahraničí stále zůstává v rukou Ukrajinců.

zdroj

Přejít nahoru