Námořnictvo Vladimira Putina bylo “do značné míry neutralizováno” ukrajinskou pobřežní obranou ve své schopnosti kontrolovat pás Černého moře, uvedli v úterý britští šéfové obrany

Útok zmařil ruské snahy o doplnění zásob na Hadím ostrově, o který se zuřivě bojovalo, dodali.

Ministerstvo obrany v Londýně ve své nejnovější zpravodajské aktualizaci uvedlo: “Dne 17. června 2022 ukrajinské síly oznámily své první úspěšné použití Západem darovaných protilodních raket Harpoon k boji s ruskými námořními silami.

“Cílem útoku byl téměř jistě ruský námořní remorkér Spasatel Vasilij Bekh, který dodával zbraně a personál na Hadí ostrov v severozápadním Černém moři.

“Zničení ruského plavidla na zásobovací misi demonstruje obtíže, kterým Rusko čelí, když se pokouší podpořit své síly okupující Hadí ostrov.”

Vojenský zpravodajský briefing dodal: “Toto je poslední ze série ruských plavidel, včetně křižníku Moskva, které ukrajina během konfliktu poškodila nebo zničila.

“Ukrajinská pobřežní obranná schopnost do značné míry neutralizovala schopnost Ruska zřídit námořní kontrolu a projektovat námořní síly v severozápadním Černém moři.

Přejít nahoru