Často se vám zdají noční můry: Pozor, může to být předzvěst velmi vážného onemocnění (VIDEO)

“Ačkoli je třeba v této oblasti provést další výzkum, zjištění týkající se významu zlých snů a nočních můr by mohla naznačovat, že jedinci, kteří začnou mít ve vyšším věku změněné sny bez zjevného spouštěče, by měli vyhledat lékařskou pomoc,” uvedl podle Sky News spoluautor studie Abidemi Otaku.

Parkinsonova choroba je onemocnění mozku, které způsobuje nechtěné nebo nekontrolovatelné pohyby, jako je třes, ztuhlost a problémy s rovnováhou a koordinací. Příznaky se obvykle rozvíjejí postupně a časem se zhoršují. S postupujícím onemocněním mohou mít lidé problémy s chůzí a řečí.

Studie zveřejněná na internetových stránkách eClinicalMedicine vycházela z údajů 3 818 mužů starších 67 let, kteří se zúčastnili studie American Osteoporotic Fracture Study. Žádný z těchto mužů netrpěl na začátku studie Parkinsonovou chorobou. Lidé, kteří uváděli, že se jim alespoň jednou týdně zdají rušivé sny, byli po ukončení studie sledováni, aby se zjistilo, zda je u nich vyšší pravděpodobnost vzniku Parkinsonovy choroby. Během sedmiletého sledování bylo diagnostikováno 91 případů, většina z nich v prvních pěti letech výzkumu. Vědci zjistili, že u lidí, kteří měli v prvních pěti letech pravidelně noční můry, byla více než třikrát vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine Parkinsonova choroba.

Vice info na topky.sk

 

Přejít nahoru