Korčok: EU musí vysvětlit, že vysoké ceny potravin nejsou důsledkem sankcí proti Rusku

Korčok tvrdí, že svět má dojem, že hlavním viníkem růstu světových cen jsou sankce EU proti Rusku, což podle něj není pravda.

“Sami cítíme, že je třeba se zbytkem světa mluvit podrobněji, že problémem nejsou sankce, problémem je ruská agrese,” řekl.

“K tomu je třeba dodat, že to, jak si Rusko hraje s cenami plynu a zneužívá naší závislosti, je vidět, že podobně zneužívá i ceny zemědělských komodit. Chci tím říci, že na zemědělské plodiny a komodity neexistují žádné sankce EU, a proto to, co Rusko dělá, tedy cílené akce na zvýšení cen, se nás snaží dostat pod ještě větší politický tlak, než pod jakým jsme,” dodal ministr.

Borrell z EU tvrdí, že ruská blokáda ukrajinských přístavů je válečným zločinem.

Ruská blokáda milionů tun ukrajinského vývozu obilí je podle šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella “válečným zločinem”.

“Vyzýváme Rusko, aby odblokovalo (ukrajinské) přístavy… Je nepředstavitelné, nepředstavitelné, že na Ukrajině zůstávají zablokovány miliony tun pšenice, zatímco ve zbytku světa lidé trpí hladem,” řekl novinářům při příjezdu na zasedání ministrů zahraničí EU v Lucemburku.

“Je to skutečný válečný zločin, takže si nedokážu představit, že by to trvalo déle,” dodal Borrell.

zdroj

Přejít nahoru