ZPRÁVA BRITSKÝCH TAJNÝCH SLUŽEB O VÁLCE NA UKRAJINĚ, KTEROU VÁM MEDIA NEPOSKYTNOU

Co tyhle  dva kanály  vypustí  je kánon. O němž se nepochybuje. OK.  přijměme  to. Jako  data  všech  dat. I když  podle nich  už  dávno Rusům došla munice,  přesné rakety  dalekého dosahu, tanky,  lidské zdroje,   jídlo,  jejich morálka je na dně, atd. atd. Ale  tohle  pro tuto chvíli ignorujme. Protože před  dvěma  dny  se  velký a  respektovaný  britský  informační  zdroj  The Independent  dostal  k  situační  zprávě  BRITSKÉ   TAJNÉ  SLUŽBY, popisující  situaci na  Ukrajině a  srovnávající disponibilní možnosti obou stran , jak pokračovat v konfliktu.  Zmínku o  této studii  jsem jinde než na  Independentu zatím hledal marně. Ale  možná, že  na vině  je  špatné vyhledávání – moje. Ale  třeba  se zase opakuje  známý  fenomén –  co se  nehodí  do rámce jediného přípustného a pravdivého názoru,  když  to nelze  popřít, tak se zamlčí. Jenže  právě kvůli takovým  případům chodíte na Kosu. A ona  zná svou povinnost. Nejvyšší  čas  jít na  věc. Opět přes překladač.

 

UKRAINE FORCES OUTGUNNED UP TO 40 TO ONE BY RUSSIAN FORCES, INTELLIGENCE REPORT REVEAL

UKRAJINSKÉ SÍLY PŘEVÁŽENY  AŽ 40 KU JEDNÉ RUSKÝMI SILAMI, ODHALUJE ZPRÁVA TAJNÝCH SLUŽEB

Exkluzivně : Drsný konflikt na východě „vážně demoralizuje“ ukrajinské síly, uvádí se v dokumentu

Ukrajinští vojáci trpí masivními ztrátami, protože zaostávají  v palebné síle  v poměru 20 ku jedné v dělostřelectvu a 40 ku jedné v  zásobách munice za  ruskými silami, podle nové zprávy zpravodajské služby, vykreslující chmurný obraz konfliktu na frontě.

Zpráva představitelů ukrajinských a západních zpravodajských služeb také odhaluje, že Ukrajinci čelí obrovským potížím při reakci na ruské ostřelování s jejich dělostřelectvem omezeným  dostřelem  na vzdálenost 25 kilometrů, zatímco nepřítel může udeřit z 12krát takové vzdálenosti.

Poprvé od začátku války jsou nyní obavy z dezerce. Zpráva, kterou viděl The Independent , říká, že zhoršující se situace na Donbasu, kdy je denně zabito až sto vojáků, má „vážně demoralizující účinek na ukrajinské síly a také velmi reálný materiální dopad; takže  případy dezerce každým týdnem přibývají“.

Současně s tím, jak Rusové zabírají území na východě a upevňují svou kontrolu nad dobytými městy Mariupol a Cherson, je vyjednávací pozice ukrajinské vlády oslabena akutním rozdílem v počtech zajatců  zadržovaných na obou stranách. .

Celkový počet ruských vojáků zajatých  Ukrajinou po sérii výměn klesl na 550 z dubnových 900. Moskva má mezitím v zajetí více než 5 600 ukrajinských vojáků, přičemž toto číslo se zvýšilo o 2 500 kapitulací, včetně příslušníků praporu Azov, v Mariupolu.

Tento rozdíl v počtu mezi oběma stranami se markantně ukazuje, když Kyjev i Moskva pořádají vysoce propagandistické  procesy s válečnými zajatci.

Ukrajinské soudy v Kyjevě a poblíž Charkova odsoudily ruské vojáky za válečné zločiny a udělily dlouhé tresty. Iryna Venediktová, generální prokurátorka země, ve středu uvedla, že zažalovala  dalších osm případů.

Dva Britové, Aiden Aslin a Shaun Pinner, kteří byli zajati sloužící u ukrajinských sil v Mariupolu, jsou souzeni v separatistické Doněcké lidové republice, kde jim podle žalobců hrozí trest smrti za „terorismus“ a za to, že jsou „žoldáci  /momentálně  už padl prvoinstanční rozsudek – vini v plném rozsahu -pozn.vlk/

Ruská státní média ve středu oznámila, že více než 1000 zajatců z Mariupolu bylo převezeno do Ruska k „vyšetřování“. Politici v Moskvě a separatistických republikách pohrozili provedením procesů „norimberského typu“ s vězni  z  jednotky Azov, které obviňují jako  neonacistůy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v pondělí navštívil frontovou linii v Donbasu, požadoval, aby Kreml vydal zajatce z Mariupolu. Jednání probíhají, řekl, ale „jsou bohužel v rukou Ruské federace, které nelze věřit“.

Zpráva tajných služeb říká: „Rusové trvají na výměně vězňů v poměru jeden k jednomu. To znamená, že za současného stavu může trvale  zůstat  nejméně  4 500 ukrajinských zajatců v ruských věznicích, dokud nebude uzavřena mírová dohoda. Moskva toho pravděpodobně využije jako páku k vnitřní destabilizaci Ukrajiny, pokud nebude existovat sociální ochrana  a jasná komunikace.

Hodnocení bylo sestaveno před oznámením britské vlády, že dodá malý počet víceodpalovacích raketových systémů M270, avšak až  poté, co byly oznámeny americké dodávky mobilních raketových systémů Himars.

Británie zatím posílá pouze tři systémy a Washington čtyři. Ukrajinští představitelé říkají, že k zastavení ruského postupu potřebují mnohem více, natož pro  zpětné získání ztraceného území, a že rozmístění systémů do frontové linie bude nějakou dobu trvat, zatímco Kreml bude pokračovat ve své divoké ofenzivě na Donbasu.

„Jsme samozřejmě velmi vděční našim spojencům za jejich podporu,“ řekl jeden ukrajinský představitel. „Nové zbraně jsou vítány, ale když oznámí, že posílají vojenskou pomoc Ukrajině, západní vláda by možná měla veřejnosti objasnit, o jaké množství jde.“

Zprávy na místě podporují tvrzení o rostoucích ukrajinských ztrátách v důsledku ruské palebné síly. The Independent byl minulý týden svědkem ztrát způsobených ukrajinské armádě a nedostatku palebné síly na velké vzdálenosti, při obranné činnosti. Jeden voják interviewovaný  v Lysyčansku byl od té doby zabit a další tři zraněni.

Zpráva zpravodajské služby uvádí: „Je zřejmé, že konvenční válku nelze vyhrát, pokud má vaše strana několikrát méně zbraní, vaše zbraně zasahují nepřítele na kratší vzdálenost a máte výrazně méně munice než nepřítel.“

Pokračuje: „Taktická situace na východní frontě je následující... ukrajinské straně téměř úplně došly zásoby raket pro MLRS typu Smerč a Uragan, což umožnilo účinně odradit ruské ofenzivy v prvních měsících války na vzdálenost [37 až 50 mil].

„Dnes je maximální dostřel ozbrojených sil Ukrajiny [15,5 mil]. Toto je rozsah, na který může střílet dělostřelectvo ráže 152/155 mm a jednotky Grad MLRS, které zůstávají ve službě.“

„Současně nepřítel útočí na soustředění ukrajinských sil ze vzdálenosti [186 mil] taktickými balistickými střelami Iskander, [43 až 50 mil] pomocí Smerch MLRS a Tochka-U, z [25 až 37 mil] pomocí MLRS Uragan.“

Zpráva pokračuje: „To vytváří situaci absolutní nerovnosti na bojišti, nemluvě o naprosté dominanci nepřátelských letadel ve vzduchu, kterou lze jen někdy napravit použitím Stinger [řízených střel země-vzduch] a chyb ruských  pilotů“

Hodnocení varuje, že Rusové si jsou plně vědomi toho, že bylo odesláno relativně malé množství západních zbraní a dodání do bojových pozic je pomalé. „Rusové se snaží využít svou výhodu v čase, který mají, pomocí svého dělostřelectva, aby se pokusili prolomit ukrajinskou obranu na Donbasu,“ stojí v prohlášení.

Zdůrazňuje, že protitankové systémy Javelin a NLAW dodávané USA a Spojeným královstvím se ukázaly jako účinné na bojištích kolem Kyjeva a Charkova a zůstávají tak i na Donbasu. Útočné drony Switchblade také způsobily Rusům značné škody.

Poukazuje však na to, že protitankové zbraně „nemohou čelit ruskému dělostřelectvu a raketometům“.

„Nepřítel obklíčí ukrajinské síly soustředěné v Severodoněcku a Lysyčansku,“ píše se v něm. „Je extrémně obtížné bránit tato dvě města, protože nepřítel kryje palbou z 80 procent pohyb na silnicích přepravujících zásoby.“

Tak tohle je  výstup  The Independentu. Který ovšem u nás budete  hledat marně. Osobně  mne udivuje,  že  ukrajinská  armáda  si stále  drží bojovou schopnost a  odolnost a já dodávám, že  velmi vysokou, za  citovaných podmínek!!!  Nicméně, jestliže  ta  zpravodajská  informace  popisuje  realitu,  pak  nutně  dojde k okamžiku, kdy fronta někde rupne. A ve  velkém. Protože ten nepoměr  je  obrovský.  Až se  tomu zdráhám věřit. Čas nám ukáže  co a  jak.

Nicméně momentálně se nabízí otázka – jak  to, že  o tomhle  článku Independentu nikdo v Česku/Evropě/světě    nikdo nic  netuší?  Za  co stojí  ta  vychvalovaná  spolehlivá, poctivá, pohotová a především pravdivá  žurnalistika  mainstreamu?

Autor: Petr Vlk

Přejít nahoru