Po pěti měsících války je Zelenskij přesvědčen, že Ukrajina zvítězí

“Tato válka Ukrajinu nezlomila a nezlomí,” uvedl Zelenskij v nedělním příspěvku na sociální síti Telegram. “Nevzdáme se. Budeme chránit to, co nám patří. Zvítězíme!” zdůraznil ukrajinský vůdce. Dodal, že život na Ukrajině pokračuje navzdory válce, kterou Moskva rozpoutala 24. února. Poznamenal, že válka “z nás rozhodně neudělá rukojmí této hrůzy, kterou okupanti přinesli do naší země”.

Zelenskij také znovu apeloval na Spojené státy a další členské státy NATO, aby dodaly ukrajinským silám těžké zbraně, které jim pomohou zastavit postup ruských vojsk a osvobodit okupované oblasti.

V neděli, 151. den války, ukrajinský generální štáb informoval o nových útocích ruských sil, zaměřených především na Doněckou a Charkovskou oblast. Některé z těchto útoků byly odraženy.

Podle ukrajinského generálního štábu přišlo od začátku invaze o život téměř 40 000 ruských vojáků. Západní analytici však odhadují, že počet zabitých vojáků je mnohem nižší. Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns minulou středu uvedl, že během bojů na Ukrajině bylo zabito přibližně 15 000 ruských vojáků a dalších přibližně 45 000 bylo zraněno. Dodal, že Ukrajina rovněž utrpěla značné ztráty – i když zřejmě o něco menší než Rusko.

Velení ruských ozbrojených sil naposledy aktualizovalo počet mrtvých koncem března, kdy přiznalo smrt 1 351 vojáků.

zdroj: TASR

Přejít nahoru