Orbán

Orbán: Západ se do osmi let rozpadne

Výtky opozice

Demokratická strana (DK) na Orbánova slova reagovala slovy: “Nemocný člověk by měl dostat lék, a ne radu.”

Strana Momentum ve svém prohlášení uvedla, že premiér opět ukázal, že rozumí jen podněcování nenávisti, zatímco by se měl zabývat skutečnými problémy lidí a sociální krizí, která zemi postihla. Podle strany Momentum Orbán zakládá svou politiku na lžích a zatajuje skutečný stav maďarské ekonomiky.

Maďarská socialistická strana (MSZP) v reakci na Orbánův projev upozornila, že není třeba čekat na soumrak Západu, ale je třeba jednat ve prospěch Maďarska.
Soumrak Západu?

“Očekáváme rok 2030. Ne proto, že by Maďarsko do té doby dohonilo Západ, ale naopak, do osmi let se Západ rozpadne,” řekl Orbán, který podle socialistů tuto jedinou vizi nabídl během posledních 12 let své vlády.

MSZP tvrdí, že maďarský premiér pošlapal právní stát a že Maďarsko je nyní druhou nejzkorumpovanější zemí v Evropské unii, inflace je brutální a Maďarsko kvůli kritizovaným krokům vlády nedostává finanční prostředky z evropských fondů.

Předseda parlamentní frakce Péter Ungár komentoval Orbánův projev na Facebooku a mimo jiné poznamenal, že ačkoli premiér mluví o nutnosti ukončit závislost na ruském plynu, ve skutečnosti v posledních deseti letech dělá pravý opak.
EU není sama

V projevu v rumunském městě Baile Tusnad Orbán řekl, že dodávky zbraní Ukrajině pouze prodlužují válku, protože Ukrajina dostává západní zbraně, které pak získávají Rusové. “Válku lze ukončit pouze rusko-americkým jednáním,” zdůraznil premiér, který prohlásil, že po druhé světové válce se Evropa opět ocitla v situaci, kdy poslední slovo nemají Američané a Rusové.

Evropa podle něj ztrácí své rozhodující postavení ve světové politice, protože nedokáže udržet pořádek ve vlastních řadách. Jako příklady neshod v rámci eurobloku uvedl Orbán otázky Ukrajiny, vnějších hranic Evropy a rozšíření Evropské unie o balkánské země.
Maďarský premiér rovněž kritizoval Západ za “rozbíjení” vztahů v rámci Visegrádské čtyřky.

zdroj: TASR

Přejít nahoru