Uprostřed krize dostanou úředníci EU výrazně přidáno – platíte je i vy

Inflace skutečně nabrala na rychlosti. Euro je trvale v poklesu a dokonce se dostalo i na nižší úroveň než dolar. A s eurem se samozřejmě „vezou“ všechny evropské měny. Občané EU už nevědí, jak si dovolit každodenní život. Zatímco mnoho lidí si může o zvýšení platu nechat jen zdát, úředníci EU přizpůsobili své mzdy inflaci. Jejich plat se zvyšuje nejméně o neuvěřitelných 8,5 procenta – samozřejmě financovaných z peněz daňových poplatníků zemí EU.

Ceny rostou a rostou. Pro mnohé jsou náklady na potraviny a energii již natolik neúnosné, že je téměř nemožné je zvládnout. Mzdy na druhé straně nerostou a peníze jsou znehodnocovány. Alespoň pro průměrného občana. Protože ne každý se v EU potýká s inflací. Zaměstnanci Evropské unie z ní dokonce těží. Pro úředníky EU inflace znamená výrazný nárůst již tak velmi nadprůměrných mezd o téměř 9 procent.

Jejich platy rostou s mírou inflace – což platí každoročně od roku 2013 – a letos dochází k nárůstu nejméně o 8,5 procenta. Podle zpráv se jako základ pro hodnocení používá míra inflace v Belgii a Lucembursku. V těchto zemích je míra inflace v současné době 9,4 a 8,5 procenta. O přesném procentu, které by se mělo pohybovat právě někde mezi 8,5 – 9,4%, se stále diskutuje. Bruselské vyžírky tak mohou ve finále dostat až téměř 10% ke svým již i tak velmi slušným platům.

Plat předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové se zvýší na téměř 35 000 eur včetně příspěvků. Jak je vidět z německých médií, von der Leyenová se již mohla těšit na zvýšení o 545 eur na 29 205 eur na konci roku 2021 – spolu s různými příplatky to byla částka kolem 34 000 eur měsíčně! Při současném nárůstu její plat bez příspěvků pravděpodobně vzroste přibližně o 2482 eur na pozoruhodných 31 687 eur, s příspěvky kolem 35 000 eur. Není divu, že von der Leyenová nemá zájem na ukončení krize.

 

Platy všech úředníků EU se mají zvýšit – i při nejnižší úrovni platů je to již o několik set eur měsíčně více. Tyto vyžírky financují evropští daňoví poplatníci, ale jejich mzdy většinou nebudou zvýšeny. Jinými slovy, zatímco daňový poplatník si sotva může dovolit zaplatit základní životní potřeby, na oplátku musí platit zvýšení mezd politickým aktérům, kteří nás vmanévrovali do této ubohé krize. Již v roce 2021 požadovali zaměstnanci Evropské centrální banky se sídlem v Německu úpravu svých mezd na inflaci. V té době se však stále hovořilo o míře inflace nižší než 2 procenta.

To, že  se von der Leyenová nezajímá o starosti a potřeby občanů, demonstrativně ukazuje znovu a znovu. Berou nám všechno, ale mají víc a víc.  Miliardy utracené za koronavirové testy financované daňovými poplatníky, miliony dávek „vakcín“ proti Covidu končících v odpadcích nebo dodávky zbraní na Ukrajinu financované daňovými poplatníky – peníze občanů jsou vyhozeny z okna bez mrknutí oka. Úředníci takto nezřízeně utrácí peníze Evropanů, s tučnými platy připravují pro Evropany ničivé balíčky sankcí a ještě se nestydí u toho nahlas mlaskat.

zdroj

Přejít nahoru