Vztahy s Ruskem budou napjaté nejméně 10 let, varuje český ministr zahraničí

Je načase, aby Česko přehodnotilo svou zahraniční politiku vůči Rusku, přičemž se očekává, že vztahy budou napjaté nejméně 10 let, řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský na pondělním zasedání Rady pro zahraniční věci.

Není ve své pozici sám, ale představa, že by členské státy EU zrušily právo veta v jednotné zahraniční politice, se mu zdá nerealistická.

“Vztahy s Ruskou federací budou relativně napjaté minimálně v příštím desetiletí,” řekl po schůzce šéf české diplomacie. “Evropa musí být schopna to reflektovat. Musí být schopna se bránit. Stále přijímané výchozí body předpokládají zcela odlišné vztahy s Ruskem,” dodal.

Lipavský již před zahájením jednání oznámil, že hodlá svým evropským protějškům navrhnout kompletní redefinici vztahů s Ruskem.

Z jeho slov jasně vyplynulo, že si přeje, aby Evropská unie zaujala k této otázce jednotný postoj a aby se od něj jednotlivé země neodchylovaly.

“Je čas přehodnotit naši politiku vůči Rusku. Musíme proti němu vybudovat nová opatření, abychom zastavili válku a připravili se na nová zvěrstva, která Rusko rozhodně plánuje,” řekl Lipavský.

Přál by si, aby se stal hlavním tématem srpnového “Gymnichu”, tedy neformálního setkání ministrů zahraničí EU, které se kvůli českému předsednictví uskuteční v Praze.

Píše portál RMX.

 

Přejít nahoru