Pokud Rusko uspořádá referendum o anexi, Zelenskij odmítne další rozhovory

Zelenskij v pravidelném nočním projevu také uvedl, že Kyjev nadále pevně trvá na tom, že Rusku žádné území nepostoupí. “Postoj naší země zůstává stejný jako vždy. Nevzdáme se ničeho, co je naše,” řekl. “Pokud budou okupanti pokračovat v cestě pseudoreferend, ztratí jakoukoli šanci na rozhovory s Ukrajinou a celým svobodným světem, které bude ruská strana v určitém okamžiku zřejmě potřebovat,” dodal.

Krátce po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu koncem února vedly Kyjev a Moskva několik kol mírových rozhovorů. Na těchto schůzkách však bylo dosaženo jen malého pokroku a od konce března se dokonce žádná nekonala, přičemž se obě strany vzájemně obviňovaly z přerušení kontaktů, připomíná agentura Reuters. Ruské síly již kontrolují většinu Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a místní úřady tvrdí, že zde plánují uspořádat referendum o připojení k Rusku, které by se mohlo uskutečnit již v příštích týdnech nebo měsících.

Proruské síly, které od roku 2014 kontrolují rozsáhlé oblasti v Donbasu na východě Ukrajiny, uspořádaly v roce 2014 referenda o nezávislosti Luhanské a Doněcké oblasti a následně je vyhlásily za “lidové republiky”. Moskva uznala jejich nezávislost těsně před zahájením invaze na Ukrajinu. Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti, která je nyní téměř celá pod kontrolou ruských sil, o víkendu prohlásil, že Rusko se chystá uspořádat na nově dobytých územích nová referenda a nabídnout místním obyvatelům různé výhody za účast v hlasování.

 

Přejít nahoru