Si Ťin-Pching

Čínský prezident rozbil Bidena na franforce

“Od Bidena nelze očekávat, že by přiznal, že ho Si Ťin-pching “rozbil na franforce”. Ale přesně to se zřejmě během jejich dlouhého rozhovoru stalo. […] Pokud někdo pochyboval o tom, že unipolární svět pod vedením USA skončil, rozhovor mezi Bidenem a Si Ťin-pchingem je toho jasným důkazem,” uvedl Sempa v článku, který zveřejnil časopis American Spectator.

Čínský vůdce údajně neváhal varovat amerického prezidenta před vměšováním do záležitostí Tchaj-wanu. Přesto se Bílý dům rozhodl varování Číny v přepisu telefonátu nezmínit. “Diplomatický jazyk naopak hovoří o překonávání rozdílů a spolupráci tam, kde se zájmy obou zemí překrývají. To je jazyk détente,” řekl expert. Analytik zdůraznil, že Čína cítí v USA slabost a rozdělení.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nedávno odstoupila od pracovní návštěvy Tchaj-wanu v rámci asijského turné, informovala agentura FAN. V předvečer jejího ohlášeného příjezdu uspořádala Čína rozsáhlé cvičení v provincii Fu-ťien a varovala americkou političku před vměšováním do vnitřních záležitostí.

Včerejší demonstrace vojenské síly Pekingu byla jedním z rozhodujících faktorů, proč Washington odmítl další eskalaci v otázce Tchaj-wanu. Tento názor vyjádřil politolog Alexej Živov v rozhovoru pro FAN.

30. července odstartovalo z americké letecké základny Andrews letadlo s předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Již dříve se objevily zprávy, že politička chce v rámci svého asijského turné navštívit Tchaj-wan, což v Číně vyvolalo velmi negativní reakce. Po startu letadla zahájil Peking rozsáhlé cvičení v provincii Fujian a také zablokoval Tchajwanskou úžinu. Pelosiho letadlo přistálo na Havaji a hned následující den, 31. července, Tchaj-wan zmizel ze seznamu plánovaných návštěv předsedkyně parlamentu.

“Cvičení PLA mělo na Washington velký dopad. A Spojené státy se rozhodly, že eskalaci pravděpodobně nepotřebují. Všichni jsme viděli, jakou sílu včera čínská armáda ukázala. Nešlo ani o jaderné zbraně. Ukázali tanky, obrněné transportéry, obojživelná vozidla, obrovské množství moderních raketometů MLRS s dosahem přes 200 km, které bohužel nemá ani Ruská federace. Číňané včera prokázali velkou sílu a připravenost ji kdykoli použít,” uvedl expert.

zdroj

Přejít nahoru