Putin

Připravte atomové bomby, nařídil Putin. Ruský prezident připravuje více scénářů, tvrdí zdroj

“Ruský prezident Vladimir Putin se nejenže nevzdal možnosti použití jaderných zbraní ve válce s Ukrajinou, ale přímo nařídil přípravu takové možnosti. Mnohokrát jsme uvedli, že obvykle dává příkazy k vytvoření několika variant realizace řady řešení a těsně před realizací plánu si vybere tu, která se mu nejvíce líbí,” píše se na telegramovém účtu gen.

Není jasné, kdo stojí za příspěvky, které od začátku invaze informují o interním dění mezi ruskými špičkami. Kanál Telegram se objevil v roce 2020 a před válkou měl přes 200 tisíc odběratelů. Web Meduza v únoru napsal, že provozovatel je bývalý generál ruské zahraniční rozvědky. Proto nelze komentáře považovat za stoprocentně ověřené.

Podle tohoto zdroje je součástí realizace jednoho ze scénářů i nedávné ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, které se ruské jednotky samy zmocnily. “Na příkaz velení ruských ozbrojených sil byla zaminována Záporožská jaderná elektrárna včetně jednoho z energetických bloků,” píše se v článku. Zatímco Rusové z ostřelování obviňují Ukrajince, prezident Volodymyr Zelenskyj to popřel a označil chování okupantů za nestoudný zločin nebo teroristický čin.

\”Putin pak z výbuchů obviní Ukrajinu, obviní ji z jaderného terorismu a ospravedlní nasazení jaderného arzenálu tím, že šlo o reakci a preventivní opatření,³” pokračoval generál SVR. Ruská hlava státu je údajně přesvědčena, že právě demonstrace beztrestnosti použití jaderných zbraní v ozbrojeném konfliktu donutí Západ uznat Putinovu moc a přistoupit na jeho podmínky.

Obavu, že se tím zároveň zvýší riziko, že Putin použije jaderné zbraně, které má k dispozici, vyjádřil také Hamish de Bretton-Gordon, bývalý britský plukovník a expert na chemické zbraně. “Vzhledem ke změně průběhu bojů na jihu Ukrajiny se zvyšuje pravděpodobnost, že se Putinova “speciální operace” obrátí proti němu. V této fázi je proto zásadní, aby Spojené království a USA daly Kremlu jasně najevo, že jakékoli použití jaderných zbraní by znamenalo překročení červené linie,” cituje jeho slova web Daily Mail.

Ale například mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov mluvil na konci března zcela jinak. “Jakýkoli výsledek operace na Ukrajině samozřejmě není důvodem k použití jaderných zbraní,” řekl. Rusko má podle něj bezpečnostní koncepci. “Jasně říká, že pouze v případě ohrožení existence státu můžeme použít a skutečně použijeme jaderné zbraně k odstranění hrozby pro naši zemi,” poznamenal.

zdroj

Přejít nahoru