KLDR vznesla vůči USA znepokojivé obvinění: podle ní mělo Rusko pravdu

Spojenec Moskvy Pchjongjang přišel v únoru s prohlášením, že hlavní příčinou ukrajinské krize je politika USA. Tento měsíc navíc KLDR oficiálně uznala dvě samozvané proruské separatistické oblasti na východě Ukrajiny, což Kyjev přimělo k přerušení diplomatických styků se Severní Koreou.

Washington “v rozporu s mezinárodními úmluvami zřídil řadu biologických laboratoří v desítkách států a území, včetně Ukrajiny,” napsala v neděli oficiální severokorejská tisková agentura KCNA. Odvolávala se na údaje, které podle ní objevilo a zjistilo Rusko.

Moskva v březnu obvinila Washington, že na Ukrajině provozuje program výzkumu biologických zbraní. Rusko vojensky zasáhlo na Ukrajině zhruba před pěti měsíci.

Washington i Kyjev popírají existenci laboratoří na výrobu biologických zbraní na Ukrajině. Spojené státy dokonce uvedly, že podobná obvinění pouze naznačují, že takovou taktiku může používat i samotná Moskva.

Vysoká představitelka OSN pro otázky odzbrojení Izumi Nakamitsu rovněž uvedla, že světová organizace “nemá žádné poznatky o programu výroby biologických zbraní na Ukrajině”.

zdroj: cas.sk

Přejít nahoru