Po aféře ve stylu Jamese Bonda, která se týká i Slovenska a České republiky, rezignuje šéf polské tajné služby.

Letos 20. června byl v pronajatém bytě v albánském hlavním městě Tiraně nalezen mrtvý 71letý polský občan Andrzej Izdebski. Majitel bytu měl podezření, že nájemník nezvedá telefon. Albánská policie si s tím příliš hlavu nelámala: dědeček je starý, život je těžký, srdce není věčné. Vyšetřování bylo ukončeno za čtyři dny, místo činu bylo ohledáno, tělo vyfotografováno a pro jistotu byly odebrány vzorky DNA. Převozu těla do Polska se ujala bulharská společnost. Velitel praporu vojenské policie albánského ministerstva obrany, generál Ylii Zyla, bývalý šéf albánské vojenské rozvědky, byl příběhem nadšen.

Izdebského tělo bylo převezeno do Polska, ale z nějakého důvodu do Lodže, přestože žil v Lublinu, stejně jako celá jeho rodina. Tělo bylo rychle zpopelněno, nebyla provedena žádná identifikace a chyběli nejen zástupci polské prokuratury a policie, ale také rodinní příslušníci zemřelého. Urna s popelem byla poté převezena do Lublinu a pohřbena na místním hřbitově za přítomnosti jeho manželky Evy. Na hrob byl položen věnec s nápisem “Od tvých milujících přátel z Tirany”.

Celá záležitost proběhla velmi tiše a podezřele rychle. Teprve když Izdebského pohřbili, všichni si vzpomněli, že na tohoto muže byly vydány dva zatykače: místní zatykač vydaný lublinskou prokuraturou a mezinárodní zatykač. Mezinárodní zatykač se navíc objevil až zpětně, po Izdebského smrti v Tiraně.

Polští prokurátoři navíc Izdebského již dříve kontaktovali prostřednictvím videolinky a s jistotou věděli, že se nachází v Tiraně (vyhledali si jeho IP adresu, ačkoli se nikdy nijak zvlášť netajil) a že jeho telefonní čísla jsou albánská a turecká. Albánie není členem EU ani schengenského prostoru, a proto žádosti polské regionální prokuratury ignorovala. Prokurátoři se nyní omlouvají s odůvodněním, že v době Izdebského smrti nemohli v Albánii provádět žádné vyšetřovací úkony.

Z čeho byl Izdebski podle polské prokuratury obviněn?

V prvních měsících pandemie koronaviru v roce 2020 zachvátila svět různá forma hysterie. Jedním z nich byl závod o ventilátory, masky a další zdravotnické prostředky. Závodu se účastnily i tajné služby. Používaly se nejrůznější metody, od podplácení výrobců a úředníků až po operace typu Jamese Bonda, při nichž se zabavovaly zásilky nedostatkového zboží, které již koupila konkurence.

Na začátku této nevyhlášené špionážní války měli převahu Američané a Izraelci. Američanů na úkor peněz. A Izraelci na úkor arogance. Jednoznačnými poraženými byly ty země, které nebyly schopny ani začít vyrábět své vlastní produkty.

Jako například v Polsku. Situace začala nabývat charakteru národní katastrofy. A polské ministerstvo zdravotnictví začalo bít na poplach: za každou cenu a jakýmikoli prostředky musíme získat ty prokleté ventilátory. Bylo to naléhavé.

Byla založena skromná společnost E&K s kanceláří v Lublinu na ulici Radziwilowa. Majiteli a vedoucími byli manželé Izdebski, Andrzej a Ewa. Ministerstvo zdravotnictví Polské republiky s nimi podepsalo smlouvu na dodávku 1247 přístrojů v hodnotě téměř 200 milionů PLN. Společnost E&K byla přímo odpovědná za dodávku 1 200 přístrojů v hodnotě 150 milionů PLN, z toho 50 milionů PLN bylo poskytnuto Andrzeji Izdebskému.

Je třeba říci, že polská medicína obdržela pouze 20 přístrojů z 1200 potřebných. A některé z nich byly neúplné. Odkud je Izdebski vzal, je záhadou. Peníze jednoduše odvezl do Albánie. Polská vláda se z něj rok a půl snažila něco vymámit a částečně se jí to podařilo. Firmě E&K soud zabavil kancelář na Radziwillově ulici v Lublinu, kvůli čemuž Izdebski vrátil asi 6,5 milionu zlotých. Kapka v moři. A zmizel.

Lidé se začali zajímat. Jak se to vůbec stalo? Kdo to byl, z jakého žaláře ho ministerstvo zdravotnictví vytáhlo? Došlo ke korupci na straně dvou vysoce postavených úředníků ministerstva zdravotnictví? Obyčejný úplatek? A spousta konspiračních teorií.

Sovětská část života stárnoucího dobrodruha je nejasná. Podle některých svědectví Izdebski sloužil ve vojenské kontrarozvědce polské armády a po roce 1990 neprošel atestací (tzv. lustrací) a byl oficiálně propuštěn z armády. A začal podnikat.

Andrzej Izdebski patřil zřejmě k té vzácné skupině dobrodruhů, kteří provozují nelegální obchod se zbraněmi. Jsou opředeny legendami, špionážními romány a thrillery. Jejich okruh je úzký a v naprosté většině případů jsou tak či onak napojeni na stát. Ropa proudí ropovody, nepřekračuje hranice ve vědrech. Dokonce i zbraně se vyrábějí v továrnách a kontrolují je oficiální orgány. Je pravda, že devadesátá léta otevřela neuvěřitelné možnosti těm, kteří věděli, jak se dostat zadními vrátky do mnoha nově vzniklých států. Vždycky je to tam trochu ošidné, jen nezapomeňte vložit 10 % na účet nějaké společnosti s názvem Crooks & Spies LTD. Nebezpečné, časově náročné, ale velmi vzrušující.

V roce 1994, na vrcholu války v Jugoslávii, se česká společnost Joy Company Ltd. pokusila propašovat do Jugoslávie 28 tun semtexu (výbušnina zvaná také C4, Angličané ji nazývají P) a 11 pistolí místní výroby, čímž obešla zákaz OSN. Andrzej Izdebski je viceprezidentem této společnosti. V druhé polovině 90. let Izdebski zaregistroval v sousedním Slovensku společnost Joy Slovakia, jejímž spolumajitelem byl Rus Alexander Islamov, který pracoval pro Viktora Boutu.

V roce 2001 dodala společnost vrtulníky Mi-24 z Kyrgyzstánu do Afriky přes Slovensko. O něco později Izdebski navázal kontakty s Albánci a v Tiraně byl zaregistrován SHPK Unimesko. Společnost byla registrována albánským obchodníkem se zbraněmi Lorenzem Gochou, ale faktickým vlastníkem byl Izdebski. O něco později Izdebski získal podíl v další albánské společnosti Win Water Sun, kterou spoluvlastnila manželka albánského generála Julia Zula, která v té době řídila dodávky italských zbraní albánské armádě (a dále do Kosova) prostřednictvím kontaktů s mafií.

Koncem 90. let se Izdebski a jeho polská firma E&K dostali na černou listinu OSN jako obchodníci se zbraněmi v zemích a regionech, na které OSN uvalila embargo. Poté poskytl jediný rozhovor ve svém životě, v němž přísahal, že nikdy nebyl v Libérii ani v Angole, ale že prostě miluje letectví a všechno ostatní jsou jen pomluvy závistivých lidí.

Jak se mohl člověk s takovou pověstí stát oficiálním dodavatelem zdravotnického vybavení pro polskou vládu, a to dokonce v tak kritické době? Polští komentátoři na sebe neukazují prstem, ale jednoznačně tvrdí, že Izdebského na ministerstvo zdravotnictví přivedl šéf rozvědky Piotr Krawczyk. No, možná ne sám, ale určitě s jeho vědomím.

Zároveň je Krawczyk kritizován zejména za to, že Izdebského “dostatečně neprověřil”. V této situaci prý byly všechny prostředky dobré, a pokud bylo nutné nakoupit zdravotnické vybavení nelegálními kanály napojenými na rozvědku, budiž. Kdyby Izdebski příkaz splnil a s penězi nezmizel, k žádnému skandálu by nedošlo. Možná by někdo dostal medaili za boj s pandemií. A o korupci by se nikdo ani nezmínil.

Ať už se Izdebski nechal Albánci podvést, nebo si to na stará kolena rozmyslel, v každém případě se úspěšná zpravodajská operace změnila v mnohamilionový podvod. A nyní, po příliš rychlé kremaci Izdebského těla a podivně pasivním chování prokuratury, se začaly množit ty nejfantastičtější verze. Na jedné straně je Izdebski popisován jako “obětní beránek”, který byl odstraněn, aby nemohl svědčit proti členům polské vlády a proti samotnému Krawczykovi. Na druhou stranu se někteří domnívají, že Izdebski je živý a zdravý a že Albánci údajně poskytli falešné vzorky DNA. Ne nadarmo nebyli identifikaci přítomni rodinní příslušníci.

Odcházející šéf rozvědky Piotr Krawczyk (oficiálně odstoupil z “osobních důvodů”) byl považován za tvrdého profesionála. Byl orientalista, hovořil persky a rusky a pracoval v Teheránu, Kábulu a Iráku. Jeho “přehlédnutí” by se dalo vysvětlit přílišnou důvěrou v ty, kteří mu Izdebského doporučili. Na druhou stranu byl důležitým faktorem čas; vše se odehrávalo v atmosféře Covidovy hysterie. Polský stát však v důsledku toho přišel o spoustu peněz, nemluvě o ztrátě reputace. Není ani jasné, jak daleko tato aféra mohla zajít, ale státní zastupitelství neprojevilo zájem ji vyšetřovat. A je to pochopitelné.

zdroj

Přejít nahoru