Ukrajinci dostávají povolávací rozkazy i na plážích a diskotékách, hlásí Meduza

Zatímco někteří Ukrajinci se snaží dostat do války jako dobrovolníci, jiní dostávají povolávací rozkazy na plážích a v barech nočních klubů. Na technoparty je docela dobře možné narazit na pracovníka vojenské správy, píše zpravodajský web Meduza.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v druhé polovině července uvedl, že každý den ve válce zemře v průměru 30 ukrajinských vojáků a 250 jich je zraněno. Ukrajina, stejně jako Rusko, přesné ztráty tají.

Mezitím se Ukrajinci, kteří neslouží v armádě, stále častěji setkávají s vojenským personálem, a to i v supermarketech, na čerpacích stanicích, na plážích a dokonce i v horách. Porušovatele veřejného pořádku a řidiče “pod vlivem” “trestají” zatykači.

Podle posledních údajů je v armádě více než 700 tisíc Ukrajinců. Na začátku války bylo 250 tisíc mužů a žen. Již po prvních ruských náletech 24. února ráno stály u vojenské správy fronty dobrovolníků. Počet příslušníků domobrany během měsíce přesáhl 100 tisíc.

Fronty už nestojí
Do boje šli i lidé bez zkušeností a základního výcviku. Zkušenější vojáci učili nováčky střílet, kopat zákopy a zacházet se zbraněmi. Oficiální údaje o počtu dobrovolníků nejsou k dispozici.

Po pěti měsících války nestojí fronty před vojenskými správami. Většina těch, kteří touží bojovat, už dávno podepsala smlouvu nebo čeká na mobilizaci.

Jsou posíláni domů
“Nedostatek dokladů, nedostatek míst ve výcvikových střediscích a také byrokracie jsou nejčastějšími důvody, proč jsou dobrovolníci posíláni domů a čekají na povolání,” řekl Meduze Ihor z Charkova, který zahájil výcvik až 152. den války.

Nejen dobrovolníci, ale i ti, kteří dostali milost od vstupu do armády, jsou někdy nespokojeni s prací vojenské správy.

Povolávací rozkazy dostávají i ti, kteří nechtějí bojovat. Ve skutečnosti je lze získat kdykoli a kdekoli na Ukrajině.

Zátahy v nočních klubech
V Kyjevě, kde se na začátku léta znovu otevřely restaurace, obchody a nákupní centra, se podle bývalého barmana Maxima Ladyka konaly “nájezdy” v nočních klubech. Kvůli zákazu vycházení se noční kluby zavírají ve 23:00 a návštěvníky pouštějí až v 5:00 ráno. A tehdy přicházejí s předvoláními.

Noční život může být pro lidi svého druhu “psychoterapií”, a proto se někteří snaží stihnout večerku a jiní se baví za zavřenými dveřmi. Ve skutečnosti zákon neporušují, ale policie – a vojáci – se o ně mohou zajímat i tak.

Během dvou nocí na konci června zkontrolovala kyjevská policie 420 podniků – a vojenští zpravodajci během těchto razií v klubech a barech rozdali 219 předvolání.

Pokuta za neposlušnost
Bývalá kyjevská továrna na výrobu stuh byla přeměněna na jedno z hlavních míst nočního života. Policie na místo vtrhla 25. června a odvedla všechny účastníky, kterým byly sejmuty otisky prstů a předány příkazy, aby se dostavili na vojenskou správu.

Nikdo se jimi neřídil, protože jediným trestem za jejich nedodržení byla pokuta. Ale o týden později tam policisté znovu vyrazili dveře. Když nenašli žádnou stranu, vyplenili sklad humanitární pomoci, napsal jeden ze zaměstnanců na sociálních sítích. Policie přislíbila vyšetřování.

V Oděse na pláži
Nálety se neprovádějí pouze v Kyjevě. Na sociálních sítích se objevuje spousta snímků a videí, na kterých lidé dostávají předvolání na nejneobvyklejších místech. Například 14. června v Oděse je rozdávali na pláži a na nábřeží. Objednávku dostal i opilý návštěvník kyjevského jezera Vyrlycja.

V Zakarpatí se rozdávaly u koupaliště, v Ivanofrankivské oblasti je dostávali řidiči ve frontě před benzinovou pumpou. Vyskytly se případy, že povolání do armády přišlo jako trest za řízení “pod vlivem”.

Dokonce i na hranicích se Slovenskem
Na Zakarpatí, v blízkosti hranic s Maďarskem a Slovenskem, se pořádá řada festivalů. Jeden z nich se odehrává na horských loukách v Karpatech.

“Je to sjezd hippies. Samozřejmě je zde spousta narkotik. Už na první louce narazíte na kouř, který rozhodně nepochází z ohňů. Dříve sem policie nejezdila,” poznamenal Roman z Kyjeva.

Více info na trend.sk

Přejít nahoru