Může se Putin začít obávat? Francouzský prezident slíbil, že zabrání vítězství Ruska na Ukrajině

“Nemůžeme dovolit, aby Rusko tuto válku vojensky vyhrálo,” prohlásil Macron. Cílem je podle něj umožnit Ukrajině buď vojensky zvítězit, nebo si zajistit silnou pozici pro dosažení “vyjednaného míru”.

“Musíme se připravit na dlouhou válku,” varoval také Macron.

Johnson: Snížení závislosti na Rusku by bylo dobrým výsledkem války

Snížení závislosti na ruských energetických zdrojích by bylo dobrým výsledkem války na Ukrajině, řekl ve čtvrtek odstupující britský premiér Boris Johnson. Západní státy se v současnosti snaží omezit nákupy ruských energetických surovin a dalších produktů.

“Myslím, že z této katastrofy, z Putinovy války, vzejde něco dobrého, protože Evropa se zbaví ruských uhlovodíků,” řekl Johnson, když ve čtvrtek hovořil na místě jaderné elektrárny ve východní Anglii. \”Už nebudeme vystaveni a zranitelní jeho vydírání a výrazně urychlíme dlouho odkládané reformy a kroky k energetické nezávislosti této země, zejména nápravou škod, které jsme způsobili našemu jadernému průmyslu,” dodal premiér.

Johnson prohlásil, že Británie bude investovat 700 milionů liber (19,8 miliardy Kč) do plánované jaderné elektrárny Sizewell C společnosti EDF, což je jeho poslední významný politický krok před tím, než příští týden odstoupí z funkce.

Rusko zahájilo rozsáhlé cvičení, účastní se ho i čínští vojáci

Rusko ve čtvrtek zahájilo rozsáhlé vojenské cvičení Vostok 2022 (Východ 2022), kterého se účastní také armády Číny a dalších zemí. Agentura AP napsala, že cílem je ukázat, že Moskva a Peking posilují vojenskou spolupráci v době silného napětí ve vztazích se Spojenými státy. Rusko chce také demonstrovat, že i v době invaze na Ukrajinu má dostatečné kapacity pro rozsáhlé manévry na Dálném východě a v Japonském moři.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se cvičení zúčastní více než 50 tisíc vojáků, zapojeno bude například 140 letadel a 60 válečných lodí. Na manévry, kterých se účastní i příslušníci ozbrojených sil dalších postsovětských republik, Číny, Indie, Laosu, Mongolska nebo Sýrie, osobně dohlíží náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov. Ruské a čínské námořnictvo bude v Japonském moři cvičit “společné akce na ochranu námořních komunikací, ekonomických zón a součinnost s pozemními silami”.

Peking vyslal do Ruska více než 2 000 vojáků, přes 300 vojenských vozidel, asi 20 válečných letadel a tři válečné lodě, informovala čínská média.

zdroj

Přejít nahoru