Téměř 3 z 10 dětí mají po očkování kardiovaskulární problémy

Studii prováděli především vědci z Mahidolské univerzity v Bangkoku za pomoci několika dalších vědců z různých nemocnic v hlavním městě. Zúčastnilo se ho 301 studentů ze dvou škol ve věku 13 až 18 let.

Všichni studenti byli částečně očkováni dávkou mRNA vakcíny COVID-19 od společnosti Pfizer. Čtyřicet čtyři účastníků mělo komorbidity, jako je alergická rýma, astma, nedostatek G6PD a příznaky talasemie.

Výzkumníci provedli laboratorní testy, aby zjistili základní údaje, a poté sledovali studenty s odstupem tří, sedmi a 14 dnů po podání druhé dávky vakcíny COVID-19.

Zjistili, že 29,24 % účastníků studie, tj. 88 z 301 studentů, mělo po očkování kardiovaskulární problémy, včetně bušení srdce, bolesti na hrudi, dušnosti, tachykardie a myoperikarditidy.

Padesát čtyři studentů mělo abnormální výsledky elektrokardiogramu. Šest studentů mělo prolaps mitrální chlopně. Dalších šest mělo vysoký krevní tlak a u sedmi byl diagnostikován zánět srdce.

Dvě děti musely být hospitalizovány, z toho jedno na jednotce intenzivní péče.

Závěr výzkumníků byl vzhledem k výsledkům studie obzvláště mírný. Domnívají se, že pokud mají být dospívající očkováni, měli by být alespoň sledováni, zda nemají vedlejší účinky, zejména pokud dostanou mRNA vakcínu COVID-19.

Všichni zdravotníci, kteří se k thajské studii vyjádřili, se domnívají, že poskytuje další důkazy o tom, že by děti neměly být očkovány proti COVID-19.

zdroj

Přejít nahoru