Ukrajinci za pět dní dobyli zpět více území, než kolik jich Rusové obsadili od dubna

“Osvobození města Izium bude nejvýznamnějším úspěchem ukrajinské armády od jejího březnového vítězství v bitvě o Kyjev,” uvedl v neděli v analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Izium se nachází v Charkovské oblasti na severu Ukrajiny.

To znamená, že plánovaný postup Ruska do oblasti Donbasu ze severu je zmařen, napsali odborníci.

“Úspěšné obklíčení ruských sil, které již prchají z Iziumu, povede ke zničení nebo zajetí značného počtu ruských vojáků a oslabí jak velikost ruských sil, tak morálku jejich vojáků,” pokračoval institut.

Washingtonský think tank ISW pravidelně zveřejňuje analýzy bojů od začátku ruské invaze na Ukrajinu. V neděli uplyne 200. den války v Rusku.

Ukrajinská armáda tak rychle postupuje při znovudobývání severovýchodu země, ale ne všechny ruské jednotky se odtud podařilo stáhnout, informoval Kyjev.

V Charkovské oblasti jsou některé nepřátelské jednotky odříznuty od zásobovacích tras a propadají panice, uvedl ukrajinský generální štáb v nedělní situační zprávě.

Ztráty na ruské straně jsou vysoké – za jediný den bylo zabito 400 ruských vojáků.

Tuto informaci nebylo možné nezávisle ověřit, připomněla tisková agentura DPA.

“Ukrajinské ozbrojené síly v posledních 24 hodinách pokračovaly v silném postupu v Charkovské oblasti,” napsala také britská zpravodajská služba v situační zprávě zveřejněné na Twitteru.

Přejít nahoru