Záhadný kruh starší než Stonehenge a pyramidy nalezený v České republice

Podle Jaroslava Řídkého z Archeologického ústavu Akademie věd ČR jsou rondely “nejstarším dokladem architektury v celé Evropě“. Dosud bylo v celé Evropě nalezeno 200 rondelů, z toho 35 v České republice.

Tato nejnovější neolitická rondelová stavba, nalezená v pražské čtvrti Vinoř, má neobvyklý půdorys se třemi samostatnými vchody. Část stavby byla odhalena již v 80. letech 20. století, ale nyní, téměř po 40 letech, byla odkryta celá.

Neolitické kruhové stavby: Rytířská stavba: polyteistický architektonický styl
Pražská neolitická rondelová stavba byla pravděpodobně postavena mezi lety 4900 a 4600 př. n. l.. Pro srovnání: Stonehenge bylo postaveno v roce 3100 př. n. l. a pyramidy v Gíze kolem roku 2600 př. n. l. To naznačuje, že pražská neolitická rondelová stavba byla postavena kulturou s vypíchanou keramikou, proslulou svými zemědělskými vesnicemi ve střední Evropě. Tato kultura dosáhla svého vrcholu mezi lety 4900 a 4400 př. n. l.

Pražská rondelová struktura je bezvadně zachovalá. A palisádové žlaby, do nichž byla centrální dřevěná konstrukce původně zapuštěna, jsou všechny neporušené, informovalo Radio Prague International. Účel této mohutné stavby, která má v průměru 55 metrů a je vysoká asi jako šikmá věž v Pise, je zatím neznámý. Rozsáhlé naleziště přineslo také četné zlomky keramiky, zvířecí kosti, a kamenné nástroje, které byly nalezeny ve výplni příkopu.

Miroslav Kraus, vedoucí tohoto výzkumu, řekl: „Jednou z takových teorií je, že mohl sloužit jako hospodářské centrum, centrum obchodu. Mohlo to být také centrum nějakého náboženského kultu, kde se prováděly přechodové rituály nebo rituály spojené s ročním obdobím. Rondely byly postaveny v době kamenné, kdy lidé ještě neobjevili železo. Jediné nástroje, které mohli používat, byly vyrobeny z kamene a zvířecích kostí.“

Tato raně neolitická sídliště se skládala z několika dlouhých domů, což byly velké obdélníkové stavby, které mohly pojmout 20 až 30 osob. Znalostmi o stavbě rondelů disponovaly různé oblasti napříč Evropou, všechny však byly postaveny v rozmezí 200-300 let.

Rané rondely: Rondely: obecná struktura a funkce
S tím, jak se na archeologické scéně stále více prosazují drony a letecké snímkování, je po celé Evropě objevováno stále více rondelů. Při pohledu shora se rondel skládá z jednoho nebo více širokých kruhových příkopů. Vnitřek rondelu byl obložen dřevěnými kůly a hliněnou omítkou.

První evropský rondel, Goseck Circl , byl objeven v Německu v roce 1991. Měřil 246 75 metrů v průměru a obsahoval dvojitou dřevěnou palisádu se třemi vchody. Předpokládá se, že vchody odpovídají letnímu a zimnímu slunovratu a fungují snad jako observatoř nebo nějaký druh kalendáře.

Rondely se stavěly pro velká shromáždění související s každodenním životem, společnými událostmi a rituály smrti. Mohly také fungovat jako vojenské stanoviště, které střežilo nedalekou osadu. Je zřejmé, že tyto starověké stavby měly sociálně-rituální funkci, píše web Ancient-origins.

„Bylo by skvělé objevit něco, co by naznačilo skutečnou funkci stavby. Je to však velmi nepravděpodobné, protože žádný z dosud zkoumaných rondelů takovou informaci neodhalil. Bylo by také skvělé najít něco, co by naznačovalo její skutečné stáří. Dosavadní radiokarbonové datování vzorků odebraných z rondelů určilo jejich stáří někde mezi 4900 a 4600 lety před naším letopočtem. To je docela široké časové rozpětí,“ uzavřel Kraus.

Práce na neolitické struktuře rondelu Vinor budou pokračovat až do října a zaměří se především na neolitické sídliště, které bylo využíváno 300-400 let a které se nachází severovýchodně od rondelu.

Objevení 7 000 let starých struktur je v Evropě vzácné a nejnovější neolitická rondelová struktura u Prahy nepochybně vnese nové světlo do nejstaršího osídlení v regionu.

Zdroj: Akademie věd ČRarup.cas.czAncient-origins, pravda24

Přejít nahoru