Jak funguje sebevražedný dron Šahid-136, kterým Rusové bombardovali centrum Kyjeva? Je to střela pro chudé, říká odborník

Ukrajinští policisté zastavují auto na mostě v centru Kyjeva, vytahují zbraně a míří na oblohu. Nad městem spatří letící objekt, z něhož se vynoří íránský sebevražedný dron Šahíd-136 s 50kilogramovou výbušnou náloží.

Ukrajinci rychle zjistili, s čím mají tu čest, protože íránské drony s motory mopedů charakteristicky dronují a nahánějí strach. Střelba na dron však nepomůže a bezpilotní stroj kamikadze spadne na budovu, v níž o několik sekund později exploduje.

Tento scénář se v posledních týdnech opakuje v Kyjevě. Od konce srpna, kdy Moskva obdržela první zásilku sebevražedných dronů z Íránu, posílá tyto stroje ve větších skupinách do center ukrajinských měst, kde výbušniny zabíjejí civilisty, ale drony útočí také na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rusové zatím zničili 40 procent z něj.

Rusové v posledních týdnech zaútočili na Ukrajinu íránskými drony více než stokrát. Není známo, kolik bezpilotních letounů Írán dodal ruské armádě, ale spekuluje se o tisících. Americké zpravodajské služby podle CNN odhadují, že Moskva jich má nyní k dispozici nejméně několik set.

Viac info na Refresher.sk

Přejít nahoru