USA pravděpodobně zpomalí dodávky špičkové munice na Ukrajinu

Na téma ne-nekonečnosti amerických dodávek zbraní na Ukrajinu upozornil na svém blogu Cosa Nostra aneb Naše věc zostra blogger známý pod přezdívkou Vlk. I když je Amerika zemí neomezených možností, není zemí neomezených zdrojů. K tomu volby do Kongresu, které jsou za dveřmi, domácí inflace, zdražování… i když se zdá, že USA na ukrajinské válce vydělávají nejvíc, jejich obyvatelstvo zažívá spíše negativní změny. Ti, kdo vydělávají, se zjevně o své zisky příliš nedělí.

Ministr obrany Lloyd Austin tento týden signalizoval, že USA a jejich západní spojenci mají potíže udržet krok s požadavkem Ukrajiny na dodávky pokročilých zbraní, které potřebuje k odražení ruské invaze. Tento signál odráží tenčící se zásoby pro Ukrajinu a strach v Bílém domě z eskalace, která by mohla vést k válce mezi USA a Ruskem.

Riziko snížení amerických zásob špičkové munice bylo hlášeno téměř od doby, kdy USA začaly přispívat na obranu Ukrajiny. Nyní, téměř osm měsíců od začátku války, experti dotazovaní Fox News Digital říkají, že USA jsou na konci nebo velmi blízko konce své schopnosti dodávat.

Shodli se, že Austinovy poznámky naznačují, že počáteční transfer špičkové munice, jako jsou raketomety HIMAR, protitankové střely Javelin, protiletadlové Stingery a houfnice M-777, skončil. Tyto zdroje uvedly, že ve hře mohou být dva faktory, které k této realitě přispívají.

Jedním z faktorů je problém, který Austin řešil tento týden přímo – USA dochází vybavení, které by mohly předat Ukrajině.

Na středeční tiskové konferenci byl Austin dotázán, zda se USA a další národy obávají tak nízkého domácího zásobování kritickou municí, že již nemohou Ukrajině pomoci. Austin se otázce vyhnul zdůrazněním, že je tu touha poslat Ukrajině to, co potřebuje , ale ponechal nevyřčeno, zda ukrajinští spojenci mohou skutečně plnit.

„No, rozhodně to není otázka nedostatku vůle,“ odpověděl Austin.
Austin právě absolvoval schůzku s úředníky z desítek zemí o potřebách munice Ukrajiny. Když popisoval toto setkání, znovu hovořil o síle vůle, ale naznačil napjatou kapacitu poskytnout Ukrajině více, která spotřebovává munici rychleji, než ji svět může dodat.
„Tyto vysoce efektivní zbraně a munici vyrobíme a dodáme v průběhu nadcházejících měsíců – a v některých případech i let – i když budeme i nadále plnit nejnaléhavější požadavky Ukrajiny na sebeobranu v reálném čase,“ řekl Austin o nejnovějším závazku poslat HIMARS, vozidla, radarové systémy a další vybavení.

Mark Cancian je vedoucím poradcem Centra pro strategická a mezinárodní studia, který sedm let pracoval na otázkách veřejných zakázek DOD pro Office of Management and Budget. Jeho hodnocení založené na úrovních zásob, průmyslové kapacitě a informacích od Bidenovy administrativy je, že USA mají „omezené“ kapacity dodávky HIMARSů, Javelinů, Stingerů a houfnic M-777.

„Existují některé oblasti, kde jsme v podstatě na dně sudu,“ sdělil pro Fox News Digital.
V některých případech to znamená, že USA pravděpodobně sice budou plnit ukrajinský požadavek na zbraně, ale že pošlou náhrady nižší třídy, jako jsou lehčí houfnice, které jsou provozuschopné, ale ne to, co Ukrajina chce. V jiných případech nemusí mít USA mnoho co dát – Cancian řekl, že zatímco se mluví o tom, že USA poskytují více vybavení protivzdušné obrany, v této oblasti toho USA mnoho poskytnout nemohou.
Cancian řekl, že čte komentáře Austina jako znamení, že dny, kdy USA dávaly Ukrajině to nejlepší, jsou pryč.

„Potvrdilo to, v co věřím, že budeme nadále podporovat Ukrajinu, ale budeme to muset udělat různými způsoby, jako je poskytování náhražek, nebo možná budeme muset nakupovat věci od někoho jiného, a to bude trvat déle,“ řekl. „Že to nebude úplně ono.“
Řekl, že to představuje riziko vytvoření toho, co nazval „dětskou zoo vybavení NATO“ na Ukrajině – relativně malé množství mnoha typů vybavení, které by mohlo způsobit problémy s kompatibilitou.

Někteří na Capitol Hill čtou Austinovu poznámku jinak, což vede do značné míry ke stejnému výsledku – že Bidenova administrativa účelově zpomaluje převoz kritické munice na Ukrajinu, protože se stále více obává, že se dostane do přímého konfliktu s Ruskem .
Pracovník Kongresu s pracovními znalostmi v těchto otázkách řekl Fox News Digital, že ačkoli úředníci naznačují omezené dodávky, stále je prostor dát více, a že zpomalení je způsobeno jiným výpočtem, který provádí Bidenova administrativa.
„Bojí se eskalace,“ řekl tento pobočník.

Zrovna minulý týden prezident Biden otevřeně hovořil o scénáři „armagedonu“, který by se mohl rozvinout, pokud by se Rusko pokusilo vyhrát válku taktickým jaderným úderem. Poradce Kongresu interpretoval Austinovy poznámky jako znamení, že se administrativa stále více obává překročení hranice, která by si tento výsledek mohla vynutit.
Dalším znakem americké opatrnosti, řekl poradce, je, že administrativa povolila, aby téměř 2,8 miliardy dolarů, které byly uvolněny pro zásobování Ukrajiny zbraněmi, vypršela před několika týdny, na konci fiskálního roku 2022. Někteří na Capitol Hill to čtou jako náznak. že administrativa nachází svou vlastní úroveň pohodlí, pokud jde o vyzbrojování Ukrajiny, a tato úroveň zaostává za tím, co schválil Kongres.

„Kongres dal administrativě víc, než chtěla,“ řekl poradce. Ministerstvo obrany odmítlo odpovědět na otázky Fox News Digital o vypršení platnosti tohoto oprávnění.
V Kongresu existuje související názor, že ačkoli americké zásoby určité munice byly jasně sníženy, protože USA posílají položky na Ukrajinu, toto snížení nepředstavuje bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy samotné. Náš zdroj vysvětlil, že mnoho z těchto položek bylo nashromážděno převážně pro použití v možném konfliktu s Ruskem a že konflikt již běží s Ukrajinou v čele.

Tento konflikt snižuje vojenskou kapacitu Ruska, což znamená, že odpovídající pokles zásob v USA nepřivádí USA ke krizi zásob.

Řečeno jinak: Bidenova administrativa má větší flexibilitu, aby dala Ukrajině více, ale rozhodla se, že ne.

Měnící se postoj USA přichází právě v době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zesiluje tlak na západní státy, aby poskytly více zbraní. Zrovna tento týden Zelenskyj požádal o systémy protivzdušné obrany, které by mohly otupit nedávné ruské raketové útoky na hlavní město Ukrajiny.

„229. den totální války,“ řekl. „Den 229 se nás snaží zničit a vymazat nás z povrchu zemského.“

zdroj

Přejít nahoru