Rusko je na cestě k porážce, prohlásil Zelenskij: důkaz vojenského a politického bankrotu Kremlu

“Samotný fakt, že Rusko žádá Írán o takovou pomoc, je přiznáním vojenského a politického bankrotu Kremlu,” řekl Zelenskij ve svém pravidelném projevu. Jak dodal, “strategicky jim to stejně nepomůže”. “To jen nadále dokazuje světu, že Rusko je na cestě k porážce a snaží se mezi své komplice v teroru zatáhnout někoho dalšího,” řekl dále ukrajinský prezident.

V posledních týdnech ruská armáda na Ukrajině zvýšila počet útoků pomocí íránských bezpilotních letounů Šahíd-136. Podle ukrajinských představitelů byla tato zařízení použita i při útocích na Kyjev minulý týden. Teherán však popírá, že by tyto bezpilotní letouny Rusku dodal. Informují topky.sk.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pondělí v souvislosti s údery dronů vyzval k uvalení sankcí na Írán. Navrhl také prezidentovi Volodymyru Zelenskému, aby přerušil diplomatické styky Ukrajiny s Íránem. Zelenskij se v úterý nezavázal, že tento návrh Kuleby uskuteční, napsala agentura AFP. “Rozhodně zajistíme odpovídající mezinárodní reakci,” poznamenal s odkazem na použití bezpilotních letounů.

Přejít nahoru