Ursula von der Leyenová “musí rezignovat” kvůli nedostatkům v transparentnosti při zadávání zakázek na vakcíny, tvrdí europoslankyně

Ursula von der Leyenová čelí výzvě k rezignaci na funkci předsedkyně Evropské komise poté, co Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v pátek potvrdil, že zahájil vyšetřování nákupů vakcín proti koronaviru v EU.

Rumunský europoslanec Cristian Terhes ze skupiny Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v pondělí v Evropském parlamentu vyzval šéfku Komise, aby odstoupila ze své funkce, “protože její činy jsou trestně vyšetřovány žalobci EU”.

Úřad evropského veřejného žalobce sice potvrdil, že bylo zahájeno vyšetřování nákupu očkovacích látek proti koronaviru ze strany EU, ale nejmenoval konkrétně von der Leyenovou ani žádnou konkrétní výrobní smlouvu, kterou hodlá dále prošetřit.

Kontrolní agentury EU již dříve vyjádřily své znepokojení nad komunikací na vysoké úrovni mezi generálním ředitelem společnosti Pfizer a von der Leyenovou, zejména pokud jde o řadu textových zpráv sdílených mezi těmito dvěma osobami, u nichž ursula von der Leyenová nepředložila přepisy, když o to byla požádána v zájmu transparentnosti a odpovědnosti.

 

Přejít nahoru