Československý dvojitý agent v CIA! Měl rád swingers party, od začátku se producíroval nahý

Karel Köcher byl dvojitým agentem v USA. Jako jedinému se mu také podařilo proniknout do Ústřední zpravodajské služby (CIA), odkud předával informace do Prahy i sovětské tajné službě KGB.

Tomu předcházela mise, kterou dostal na StB. Pod krycím jménem Pedro dostal za úkol infiltrovat se do amerických tajných služeb jako falešný emigrant. V prosinci 1965 proto s manželkou Hanou “emigrovali”. V USA tvrdil, že emigroval, protože mu československý režim neumožnil profesní a odborný růst. O šest let později jim bylo uděleno americké občanství.

V CIA pracoval v analytickém oddělení, kde vyhodnocoval odposlechy sovětských diplomatů nebo podnikatelů. V roce 1982 se však FBI dozvěděla, že Köcher pracuje pro československou rozvědku, a začala Köcherovy odposlouchávat. V listopadu 1984 byli zatčeni, Köcher strávil rok ve vězení a byl odsouzen na doživotí.

“Köcher byl trochu zvláštní. Obvykle se lidé po určitou dobu oblékali, ale on chodil pořád nahý,” cituje New York Post hostitele orgií z filmu Lhář: Jak se dvojitý agent CIA stal posledním čestným mužem studené války. “A vždycky měl erekci,” dodává. Swingers party byly jeho oblíbené. V té době žil se svou ženou Hannah v New Yorku.

V únoru 1986 byl vyměněn na slavném berlínském “Mostě špionů”. V té době bylo vyměněno celkem devět osob. Cestu na západ podnikli Ščaranský a občané NDR Wolf-Georg Frohn a Dietrich Nistroy a také Čech Jaroslav Javorský, syn tenisty Jiřího Javorského. Kromě Köcherů byl do Sovětského svazu přijat také ruský občan Jevgenij Semljakov, Polák Jerzy Kaczmarek a Němec Detlef Scharfenorth. Po výměně byli manželé Köcherovi zbaveni amerického občanství.

K poněkud podobnému případu došlo nedávno i v České republice. Tajné služby odhalily ruského špiona na ministerstvu zahraničních věcí. Podle zjištění Denníku N byl dlouholetým zaměstnancem, který spolupracoval s ruskou civilní rozvědkou SVR. “Ruská rozvědka využila jeho slabosti pro ženy a peníze,” citoval list jeden ze svých diplomatických zdrojů. Odhalenému agentovi však zřejmě žádné stíhání nehrozí, zákon je zřejmě špatně nastaven.

Přejít nahoru