Kolik ruských vojáků zemřelo na Ukrajině?

Toto číslo, které se zdá být převzato přímo z denních aktualizací poskytovaných Generálním štábem ozbrojených sil Ukrajiny, je výrazně vyšší než počet obětí navrhovaný západními zpravodajskými službami, jinými složkami britské vlády a nezávislými analytiky konfliktu.

To neznamená, že toto číslo je rozhodně špatné, ale existují legitimní důvody ke skepsi.

Zdroje informací

Získání přesných informací o ztrátách na bojišti je notoricky obtížné. Odhad obětí používá kombinaci zachycené komunikace na obou stranách, satelitních snímků a “kontaktních zpráv”, kde vojáci v bitvě odhadují, kolik škod způsobili na druhé straně, ale všechny takové výpočty zahrnují prvek odhadu.

Každá strana může mít také nezadatelný zájem na tom, aby čísla vyhovovala jejich potřebám. Bylo navrženo Ukrajina možná do jisté míry zveličuje svá tvrzení o ruských úmrtích, aby zvýšila morálku. Rusko možná podceňuje svůj vlastní počet obětí ze stejného důvodu a skutečné číslo ponechává někde mezi tím.

Další komplikací při odhadu ruských obětí ve válce na Ukrajině je to, že ruská vojenská úmrtí jsou údajně klasifikována jako státní tajemství a jejich prozrazení může mít za následek trest odnětí svobody.

Většina odhadů ruských obětí je však pod číslem ukrajinských ozbrojených sil.

Další odhady

Full Fact se obrátil na ministerstvo obrany s žádostí o oficiální údaj spojeného království a nasměroval nás k odhadu 25 000 ruských úmrtí, který použil ministr obrany Ben Wallace během debaty v Dolní sněmovně dne 5. září, a dodal, že nejsou schopni komentovat čísla citovaná jinými složkami vlády.

Pan Wallace použil stejné číslo v červnu, když se účastnil summitu NATO, takže může být zastaralé.

Stejné číslo použil také ministr obrany James Heappey během debaty v Dolní sněmovně 22. září, den poté, co paní Keeganová hovořila s BBC.

K 16. září ruská služba BBC s nezávislým ruským sdělovacím prostředkem Mediazona napočítala 6 476 mrtvých vojáků a důstojníků, a to pouze na základě potvrzených zpráv o úmrtích, a odhadla, že skutečný součet je nejméně o 40% až 60% vyšší než toto číslo. To by naznačovalo, že celkový počet je výrazně nižší než ten, který citovala paní Keeganová.

V červenci, během vystoupení na Bezpečnostním fóru v Aspenu, šéf MI6 Richard Moore odhadl tehdejší počet obětí na 15 000, ale připustil, že to byl “konzervativní odhad”.

Na stejné akci ředitel CIA William Burns odpověděl na otázku ruských obětí slovy: “No, je to vždy rozsah a vy víte, že neexistuje žádný dokonalý počet. Myslím, že poslední odhady americké zpravodajské komunity by byly, víte, něco v blízkosti 15 000 zabitých a možná třikrát zraněných.”

A na začátku srpna americká vláda odhadla, že došlo až k 80 000 obětem, včetně zraněných.

Je 55 000 úmrtí realistických?

Jedním z důvodů, proč být skeptický k číslu 55 000, je to, že se zdá, že nebere v úvahu počet vojáků zraněných během bojů.

Typický poměr zraněných k těm, kteří byli zabiti během ozbrojeného konfliktu, se historicky pohyboval kolem značky 3:1. Podle výzkumníků z Belferova centra na Harvardově univerzitě však pokroky v lékařské péči na bojišti znamenají, že většina moderních armád dokázala tento poměr zlepšit. V USA se poměr v současné době pohybuje od 10:1 do 17:1.

Po shromáždění počátečních invazních sil kolem 190 000 by poměr raněných k zabitým 3:1 znamenal, že pokud by bylo 55 000 mrtvých, byl by zraněn počet odpovídající každému členu zbývající počáteční bojové síly.

To však předpokládá, že ruské síly operující na Ukrajině nebyly od začátku invaze doplněny.

Ruské přijímací řízení

Ve stejný den, kdy Keeganová hovořila s BBC, ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl ruské státní televizi RT, že v konfliktu zemřelo 5 937 vojáků země – první oficiální aktualizace, kterou Kreml poskytl od konce března, kdy jeho ministerstvo obrany tvrdilo, že zemřelo 1 351 vojáků.

Na první pohled se tato čísla zdají být příliš nízká, zejména vzhledem k tomu, že Vladimir Putin nedávno oznámil částečnou mobilizaci zaměřenou na zvýšení počtu vojáků o 300 000. Všeobecně se uznává, že Rusko utrpělo značné ztráty, zejména v posledních týdnech, během nichž Ukrajina zahájila úspěšnou protiofenzívu.

Nicméně Pat Willerton, profesor politologie na Arizonské univerzitě a odborník na ruskou politiku, řekl Full Fact, že toto číslo může být zavádějící spíše než přísně nepřesné.

Vzhledem k tomu, že převážná část bojů je vedena vojáky odvedenými z Ruskem kontrolovaných oblastí Doněck a Lugansk, které jsou součástí Ukrajiny, spolu s velkým počtem žoldáků, tyto ztráty nemusí být zahrnuty do celkového počtu hlášených Ruskem.

Profesor Willteron řekl Full Fact: “Ruští vojáci hráli větší podpůrnou roli. I když věřím, že během prvního měsíce bojů zemřel značný počet ruských vojáků, v únoru až březnu, od té doby předpokládám, že se to značně snížilo.”

Napsali jsme paní Keeganové, abychom ji požádali o objasnění ohledně jejího použití čísla 55 000 ruských obětí, a čekáme na odpověď.

zdroj

Přejít nahoru