Rusko

Měli bychom zaútočit přímo na USA. Reakce obyvatel Moskvy na pondělní útoky na Kyjev

Většina dotázaných neměla tušení, že k nějakému útoku došlo, a netušila, co se děje. Obyvatelé hlavního města si užívali slunečních paprsků procházkami po bulváru nebo spěchali do práce a na schůzky.

Jeden z oslovených mužů, který si nepřál uvést své křestní jméno, uvedl, že slyšel o “nějakém ostřelování” na Ukrajině, ale neobtěžoval se hledat další informace.

Dalším respondentem byl 37letý Vladimír, vojenský veterán pracující na stavbě. Potěšila ho zpráva o zničení Ukrajiny a dodal, že doufá v další eskalaci. Pondělní nálety označil za “varovný výstřel” a nezapomněl vyjádřit svůj pohled na věc. Podle Vladimira jsou skutečným nepřítelem Ruska Spojené státy, nikoli Ukrajina.

“Důležité je zaútočit ne na Ukrajinu – protože je to jen závislá země, která za to moc nemůže – ale přímo na USA, protože ty tomu velí a všechno ničí,” vysvětlil veterán, podle kterého USA nemohou útočit přímo, a tak využívají jiné země, jako je Ukrajina. Jeho názor dokonale odráží argumenty, které světu předkládá ruský prezident Vladimir Putin, dodává redaktor.

Někteří mladí Rusové vyjádřili smutek nad raketovými útoky na civilní objekty, ale nebyli připraveni svalit veškerou vinu na Kreml. Někteří doufali, že válka brzy skončí. Ale ani oni nikomu nic nevyčítali.

“Cítím se jako v transu, v šoku,” řekla čtyřiatřicetiletá žena a dodala, že sankce a izolace, kterými Západ Moskvu trestá, ji frustrují. “Je to jako zlý sen a my nevíme, jak dál žít. Jsme lidé bez budoucnosti,” postěžovala si žena, která prý nemá ponětí, jak v Rusku něco změnit, protože “už dávno přestala věřit v demonstrace”.

zdroj: trend.sk

Přejít nahoru