Šokující tvrzení běloruské strany: Chystá se Ukrajina zaútočit na ruského spojence?

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko v posledních měsících veřejně podpořil ruskou invazi na Ukrajinu. Bělorusko je na Rusku finančně i politicky závislé – Putinova podpora pomohla Lukašenkovi zvládnout mezinárodní reakci na jeho potlačení protivládních protestů v roce 2020.

Rusko před únorovým vpádem na Ukrajinu rozmístilo v Bělorusku tisíce vojáků pod záminkou společných vojenských cvičení a poté vyslalo vojáky přes hranice na ukrajinské území, kde zahájili útočnou válku. Ukrajinský diplomatický rezort uvedl, že ukrajinský velvyslanec v běloruském hlavním městě Minsku byl předvolán na běloruské ministerstvo zahraničí, kde mu byla předána diplomatická nóta.

“V nótě běloruská strana tvrdila, že Ukrajina údajně plánuje útok na území Běloruska. Tyto informace se neshodují se skutečností. Důrazně odmítáme další podezření vůči běloruskému režimu. Nevylučujeme, že předání diplomatické nóty může být součástí plánu provokace ze strany Ruské federace, aby pak mohla obvinit Ukrajinu. Vyzýváme běloruské občany, aby nepodléhali provokacím,” uvedlo ukrajinské ministerstvo.

“Ukrajina nikdy nenarušuje cizí území. Přísně dodržujeme základní normy a zásady mezinárodního práva a Chartu OSN. Běloruské úřady by měly přestat sledovat choutky Kremlu a okamžitě přestat podporovat Rusko v jeho agresi proti Ukrajině,” reagovalo dále kyjevské ministerstvo.

zdroj: TASR

Přejít nahoru