Co se děje? Rusové měli do Běloruska přesunout hypersonické rakety, proti kterým se nelze bránit

Ruské rakety mohou doletět až dva tisíce kilometrů a vojenští experti se v současnosti domnívají, že proti nim neexistuje žádná obrana. Uvádí se však, že tyto střely nejsou příliš přesné.

Rusko zatím neví, zda opraví poškozené potrubí Nord Stream, říká mluvčí Kremlu

Rusko se zatím nerozhodlo, zda opraví dva poškozené plynovody Nord Stream, uvedl podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zopakoval také víkendové obvinění Moskvy, že Británie stojí za zářijovým poškozením plynovodu a že britští experti se údajně podíleli i na sobotním útoku na ruské lodě na nelegálně anektovaném poloostrově Krym. Londýn již o víkendu obě ruská tvrzení popřel.

V Rusku začaly odvody branců, do armády má nastoupit 120 000 lidí

V úterý začaly v Rusku plánované podzimní odvody na základní vojenskou službu, informoval server Meduza. Budou trvat do konce prosince. Podle výnosu ruského prezidenta Vladimira Putina má letos do vojenské služby nastoupit 120 tisíc lidí.

Finsko vyzvalo Maďarsko a Turecko, aby urychleně schválily žádosti o členství v NATO.

Finská premiérka Sanna Marinová vyzvala Maďarsko a Turecko, aby co nejdříve schválily žádosti Finska a Švédska o členství v Organizaci Severoatlantické smlouvy. Finský premiér to uvedl na zasedání Severské rady v Helsinkách. Uvedla také, že severské země jednají o tom, jak by mohly v zimě podpořit Ukrajinu a Moldavsko v otázce energetické bezpečnosti.

Práce na odstraňování škod způsobených ruským ostřelováním pokračují, uvedl Zelenskij.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí večer v pravidelném večerním projevu uvedl, že pokračují práce na odstraňování škod způsobených ruským ostřelováním. Zmínil také pondělní návštěvu českých ministrů v čele s premiérem Petrem Fialou v Kyjevě.

“Česká republika nyní předsedá Evropské unii, a takhle se Rusko chová k evropským strukturám: když přijedou čeští představitelé – 55 výstřelů,” řekl Zelenskij, který ve svém projevu označil Českou republiku za jednoho z nejbližších přátel Ukrajiny. Z 55 raket bylo podle něj 45 sestřeleno ukrajinskou obranou.

zdroj

Přejít nahoru