Vyvěšení české vlajky a transparentu s Putinovou hlavou v pytli na mrtvoly na českém ministerstvu má dohru

Vlajka má připomínat výročí vzniku samostatného Československa s odkazem na odhodlání bránit demokratické hodnoty suverénního státu, který vznikl z iniciativy ministra Víta Rakušana (STAN) a sdružení Dekomunizace.

“Nezávislost a svoboda, které jsme tehdy získali, se staly samozřejmostí. Tato éra skončila a tváří v tvář agresorovi budeme znovu a znovu ukazovat, že ji budeme bránit a hrdě za ni bojovat pod českou vlajkou,” řekl k iniciativě ministr Rakušan.

Místopředseda vlády sdílel fotografii také na svém účtu na Twitteru. “Víme, kdo je náš přítel, který také krvácí za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme si ukrást pojem vlastenectví nebo naši vlajku,” řekl.

“Zabýváme se celou problematikou jeho zvedání. Zjišťujeme, zda se jedná o protiprávní jednání, nebo ne,” řekla Denníku N mluvčí pražské policie Violeta Siristiková na dotaz, zda policie vyšetřuje vyvěšení vlajky spolu s Putinem v pytli na mrtvoly. Případem se nejprve zabývala pražská policie, která jej předala NCOZ. “Naše oddělení oznámení obdrželo a v současné době ho vyhodnocuje. Více informací zatím nebudeme poskytovat,” potvrdil dnes ČT mluvčí ústředí Ibehej.

Policie se zabývá možným porušením zákona o státních symbolech. “Státní vlajka se vyvěšuje pouze na čelní straně budovy,” uvádí zákon. Jen v tomto případě letí na zádech ministerstva vnitra, takže je vidět z Letenské pláně. V tuto chvíli hrozí ministerstvu za případný přestupek pokuta až deset tisíc korun.

“Je třeba zdůraznit, že vlajka by měla být na průčelí budovy,” říká vexilolog Petr Holas. V tomto případě však podle něj není jasné, zda je vlajka skutečně státním symbolem podle zákona. “Je otázka, zda se jedná o vlajku, nebo o pevný obraz. Může to být vlajka, která slouží jako ilustrace,” vysvětluje Holas.

“Není to prezentováno jako vlajka, je to umělecká instalace. Není na jedné ploše, takže český symbol není nijak zneuctěn. Je to jen reprezentace. Pro nás je to koláž na plachtě,” brání se ministerstvo.

zdroj

Přejít nahoru