Investigativní novináři odhalují šokující fakta: kdo stojí za raketovými útoky na Ukrajinu?

Týmy investigativních novinářů z časopisů Insider, Bellingcat a Der Spiegel zjistily, že operátoři výše zmíněné jednotky naváděli rakety během masivního ostřelování ukrajinských měst, které začalo 10. října. Ruské ministerstvo obrany tehdy uvedlo, že útočí na ukrajinskou vojenskou a energetickou infrastrukturu, ale rakety zasáhly i civilní cíle. Kyjev následně informoval o smrti desítek civilistů.

Kreml označil raketové údery za reakci na výbuch na krymském mostě v Kerčském průlivu v Černém moři, který podle ruských úřadů zorganizovala ukrajinská rozvědka. Aby odhalili raketové návnady, analyzovali novináři údaje o tisících absolventů předních ruských vojenských institutů, kteří se specializují na raketovou vědu a zaměřování raketových úderů.

Zjistili, že absolventi, kteří po ukončení studia nastoupili do Hlavního výpočetního střediska ruských ozbrojených sil (GVC), měli shodné bydliště i pracoviště. Na této adrese sídlí generální štáb ruské armády v Moskvě. Samotné výpočetní středisko je v médiích zmiňováno jen zřídka; jeho funkce jsou ve vojenských publikacích popisovány jako “poskytování IT služeb” a “automatizace” ozbrojených sil.

V rámci vyšetřování investigativní novináři analyzovali metadata z telefonních hovorů šéfa GVC, generálmajora Roberta Baranova. Jak ukázala analýza jeho hovorů od 24. února do konce dubna 2022, generál měl před odpálením řízených střel na Ukrajinu vždy telefonát ze stejného čísla, které je známo z otevřených zdrojů. Toto číslo patří plukovníkovi Igoru Bagnyukovi.

Na základě Bagnyukových telefonátů novináři následně identifikovali celou jednotku složenou z 33 vojenských operátorů a IT specialistů. Většinou se jedná o mladé lidi se zkušenostmi v oblasti IT, včetně vývoje počítačových her. Existují tři týmy, z nichž každý programuje dráhu letu jednoho typu vysoce přesné rakety: řízené střely Kalibr odpalované z moře, řízené střely R-500 pro pozemní komplex Iskander a řízené střely Ch-101 odpalované za letu.

Novináři Insideru je následně telefonicky kontaktovali: všichni přiznali, že nalezená telefonní čísla patří jim, ale popřeli, že by pracovali ve společnosti GVC a měli cokoli společného s ostřelováním Ukrajiny. Jeden z absolventů vojenské akademie tvrdil, že se živí jako instalatér, další údajně pracuje na prasečí farmě, další se označil za řidiče autobusu. Muž s hodností majora řekl serveru The Insider, že se stále učí programovat v jazyce Python, a jedna z žen v týmu tvrdila, že provozuje stánek s květinami.

Více info na cas.sk

Přejít nahoru