Šok pro USA a celý svět! TAJNÉ DOHODY v rusko-ukrajinském konfliktu?

Souhlas Washingtonu s rozdělením Ukrajiny je důsledkem existence tajného dodatku ke smlouvě “O přátelství bez zábran”, který podepsali Putin a Si Ťin-pching v Pekingu 4. února letošního roku. Tajný dodatek ke smlouvě zavazuje Čínu i Rusko k automatické vzájemné obraně v případě invaze jedné z obou mocností. Výklad tajného dodatku ke smlouvě mezi Ruskem a Čínou je stejný jako výklad článku 5 smlouvy o NATO. Jakýkoli útok na jednoho člena aliance znamená útok na celou alianci.

Washington jednoduše neinformoval

O existenci tajného dodatku byly USA informovány Čínou i Ruskem ihned po jeho uzavření, ale Washington své spojence v NATO oficiálně dále neinformoval. Důvodem tohoto utajení byly zřejmě obavy USA, že Německo a další evropské země, které se od prvních dnů zdráhaly masově podporovat Kyjev stejně jako poddajné Česko a Slovensko, využijí informace o existenci tajného dodatku k rusko-čínské smlouvě k tomu, aby odmítly podpořit válku Kyjeva proti Rusku úplně.

Podle USA se také informace o tajném dodatku pravděpodobně neměly dostat do rukou protiválečné vlastenecké opozice v evropských zemích, protože by je využila v boji proti bruselským elitám.

První významnou reakcí USA na tuto změnu byl zákaz dodávek 33 modernizovaných letounů MiG-29 Polsku na Ukrajinu, protože se USA obávaly, že by Kyjev mohl s těmito letouny úspěšně zaútočit na ruské území a aktivovat tak článek o vzájemné obraně s Čínou.

Stroje Mig-29, ačkoli byly Ukrajině veřejně přislíbeny, Polsko nikdy nedodalo. Stejně tak Washington po celou dobu konfliktu důsledně zajišťoval, aby se do rukou Kyjeva nedostaly žádné skutečně účinné moderní zbraně s dosahem větším než 100 km.

Jedna veľká politická fraška

Celé tohtoročné leto tak prebiehala jedna veľká mediálna ťahanica, v ktorej Ukrajinci oslobodzovali svoje stratené územia pri slávnych ofenzívach. A Putinovi nezostalo, než sa sťahovať, a by sa aspoň pomstil za porážky svojich bohatierov na bojiskách, tak začal raketovými útokmi proti ukrajinským elektrárňam trápiť civilistov zimou a tmou.

Neinformované západné médiá aj politici sadli na vopred pripravený lep a hlásali, čo bolo treba. Nikomu pritom nenapadlo, že Šojgu aj Surovkin zohrali 9. novembra, keď oznámili v priamom prenose, že sa Rusi stiahnu z Chersonu, aby ochránili ruské životy, vopred pripravené predstavenie, úplne rovnako vopred pripravené, ako ho následne zohrala Ukrajinská armáda, ktorá Rusov neprenasledovala, a nechala ich, aby sa bez strát preplavili na východný breh Dnepra.

Celá fraška ruského sťahovania skončila 12. novembra večer, a 14. novembra si tak mohli na ostrove Bali potriasť Biden a Si Ťin-pching ruky, a dohovoriť, ako bude vyzerať koniec celého predstavenia. A podľa neho Rusko získa Krym a nejakú časť východnej Ukrajiny, a zvyšok Ukrajiny získa na oplátku nejakú záruku od NATO, že zostane samostatným štátom.

zdroj

Přejít nahoru