Kdy Země zemře?

Jednou z příčin našeho vyhynutí jako druhu by mohly být důsledky globálního oteplování, které trvá již léta. Ale i bez tohoto oteplování způsobeného lidskými bytostmi slunce zvyšuje své záření a to nás nakonec zabije. Podle článku v časopise Science publikovaného v roce 2014 existují dva modely pro výpočet odpočítávání: jeden je pesimističtější než druhý.

Výpočet provedený výzkumníky z Pensylvánské státní univerzity pod vedením vědce Raviho Kopparapua, který aplikoval 6% nárůst slunečního záření, uvedl, že za 150 milionů let bude životaschopný pouze podmořský život a některé odolné mikroby. Jinými slovy, 150 milionů let a náš druh může vyhynout.

Takzvaný “Kopparapuův model” tvrdí, že s rostoucími teplotami by za 600 až 700 milionů let nebyl možný žádný život na Zemi.

Nicméně, podle Science, Eric Wolf a Owen Brian Toon vytvořili 3D model v Národním centru pro atmosférický výzkum, včetně mnohem přesnějších proměnných. Výsledek: zbývá nám 1,5 miliardy let. Samozřejmě, že obyvatelné území pro lidské bytosti by bylo za několik milionů let omezeno na pás kolem pólů.

Mezi dvěma zmíněnými modely je číslo, které je vždy zmíněno: 1000 milionů let je to, co nám zbývá ze života na planetě Zemi… pokud neuspíšíme naše vyhynutí.

Je pravda, že Slunce se přirozeně zahřívá jako hvězda a jeho záření se zvyšuje. Ale my lidé jsme zničením ozonové vrstvy způsobili desertifikaci a další hrůzy, které urychlují změnu klimatu a ztěžují přežití.

Pak je tu konečný konec. To přijde, až Slunce vyjde: přibližně za 4000 milionů let.

Přejít nahoru