Mohla by zombie apokalypsa skutečně nastat?

Archeologové objevili starověké řecké hroby obsahující lidské kostry zatížené těžkými předměty a kameny v tom, co někteří věří, že byl pokus udržet mrtvé pod zemí. Později, v 17. a 18. století na Haiti, podle History.com, koncept zombie skutečně začal mít svou moderní podobu. Když byly stovky zotročených lidí odvezeny Francouzi z Afriky do Saint-Dominque na dnešním Haiti, počet mrtvých mezi zotročenými byl extrémně vysoký. Hrozné podmínky vedly k víře mezi otroky, že jakmile zemřou, vrátí se zpět do života a budou znovu žít svobodně v Africe.

Postupem času se však tento koncept změnil a legendy se vyvinuly do praxe voodoo. Mnozí věřili, že praktikující voodoo známý jako bokor může vzkřísit mrtvé a dokonce očarovat nemrtvé, aby vykonávali ďábelské úkoly. Ve skutečnosti moderní slovo pro zombie pochází z konžského slova nzambi, což znamená “duch mrtvé osoby”. Obecně platí, že příběhy o živých mrtvých byly nalezeny hlavně na Haiti. Nicméně po prvním filmu na téma “White Zombie” v roce 1932 a poté kultovní klasice “Night of the Living Dead” našla myšlenka zombie důležité místo v popkultuře po celém světě.

Předpokládejme, že jste fanouškem žánru zombie, určitě více než jednou, přemýšleli jste o zombie apokalypse a o tom, zda by se takový scénář mohl skutečně stát. Mohl by se člověk šourat v katatonickém stavu zaměřeném výhradně na jídlo? No, věřte tomu nebo ne, ano! Ale jistě, ne osoba, která zemřela, ale existuje několik nemocí, které zanechávají pacienty s rysy podobnými zombie. Neuropatolog na Bostonské univerzitě Peter Cummings je také poradcem Zombie Research Society. Cummings říká, že Klüver-Bucyho syndrom je jednou z nemocí, že kdyby průměrný člověk viděl někoho postiženého, myslel by si, že zombie apokalypsa brzy začne.

V rozhovoru pro Global News Cumming mluvil o syndromu a řekl: “To má celou řadu divných věcí, je tu hyperoralita [touha dát nevhodné předměty do úst], neschopnost rozpoznat objekty, rozptýlenost a demence … Ve svém katatonickém stavu se mohou stát docela násilnými.” Cummings také hovořil o dalším vzácném stavu, který způsobuje, že se pacienti chovají jako zombie: encefalitida letargica. Podle Global News Cummings uvedl, že k vypuknutí tohoto stavu došlo v roce 1918 v souvislosti s epidemií španělské chřipky. Pacienti trpící onemocněním měli halucinace, vstoupili do stuporů a nakonec se stali katatonickými. Cummings však řekl, že pokud by byli pacienti stimulováni, například někteří by je poklepali na rameno, ti s letargickou encefalitidou by se vytrhli ze svého katatonického stavu a stali by se “zuřivými”.

Přidejte k tomu šourající se chůzi a motorické vady, kterými pacienti trpěli, a symptomy způsobily, že pacienti vypadali tak, jak jsme si představovali, že se nemrtví budou chovat. Cummings řekl Global News: “Existují skutečné věci, které ovlivňují mozek, aby změnily chování, kde děláte společensky nepřijatelné věci,” řekl. Někteří odborníci se domnívají, že to budou viry, které by mohly změnit lidi na zombie. Dr. Ben Neuman, profesor virologie na univerzitě v Readingu, je jedním z nich. Dr. Neuman řekl Yahoo: “Tam venku jsou paraziti, kteří se blíží ke skutečnému chození kolem zombie.” Dr. Neuman pokračoval: “Ale skuteční podivíni zavření ve sklepě matky přírody jsou viry. Existuje více virů, než pravděpodobně kdy objevíme, a vsadím se, že někde tam venku v přírodě se něco takového děje.”

Dr. Neuman pak pokračoval, že vzteklina je dobrým příkladem běžné nemoci, která způsobuje chování podobné zombie: “Pokud se podíváte na vzteklinu, zcela změní způsob, jakým se pes chová. Přenáší se kousnutím, vede k šílenství, křečím, takže to není tak přitažené za vlasy.”

Další příčinou chování zombie jsou toxiny. Podle Harvard Health Publishing, etnobotanik Wade Davis z Harvardské univerzity objevil lékařské vysvětlení pro “zombie-jako živá úmrtí” v zemi Haiti v roce 1980. Davis zjistil, že neurotoxin nalezený v pufferfish a dalších zvířatech “vytvořil zdání smrti”, ale účinek byl pouze dočasný. Na snímku: Dvě haitské “zombie”. Clairvius Narcisse a Francina aka Ti Femme byli prohlášeni za mrtvé a pohřbeni, ale o několik let později se vrátili domů, živí a zdraví.

Článek v Harvard Health Publishing uvádí, že “pro spuštění jakéhokoli typu (zombie) apokalyptického scénáře musí existovat infekční agens a účinná cesta přenosu.” Takže samotné toxiny a zde diskutované nemoci nejsou nakažlivé natolik, aby způsobily zombie apokalypsu.

Přejít nahoru