Ta mladá Fidelka by si měla raději otevřít učebnici dějepisu

Ta Pikoru zaujala svým novým výrokem, že je na čase transformovat despotický a rasistický systém kapitalistického Západu. Co přesně Thunbergová řekla?

„Pokud je naší jedinou prioritou ekonomický růst, pak se nedá očekávat nic jiného než to, co teď zažíváme,“ prohlásila Gréta Thunbergová. A Pikora vysvětluje:

„Jinými slovy, co nám říká, že máme ´nerůst´. Ta holka asi chyběla na hodinách dějepisu, protože jinak by věděla, kam směřují všechny společnosti, které nerostou. Mohla by se podívat třeba na Římany nebo na další společnosti. Každá společnost, která neroste, je nakonec zadupána těmi, kteří rostou. Vidíme třeba Čínu, jak roste, nebo Indii, která také roste,“ řekl Pikora s tím, že to přeci ale vůbec nejsou ekologické společnosti.

Pikora dále citoval Thunbergovou, která tvrdí:
„Nechat kapitalistický režim a tržní ekonomiku za dominantního správce jediné známe civilizace ve vesmíru se zřejmě s odstupem času bude zdát jako velmi mizerný nápad. Ale nezapomínejme, že co se týká udržitelnosti, všechny předchozí systémy selhaly rovněž. Ovšem některé selhaly více, než jiné,“ napsala aktivistka Gréta Thunbergová.
Pikora odvětil, že se Gréta asi snaží říct, že za socialismu to mysleli s tou ekologií lépe.
„Já, když byl socialismus, to jsem byl ještě dítě, si ale pamatuju, jak ty hory byly zničené. Ta holka by se měla podívat k nám, jak to bylo v Sovětském svazu a viděla by, že ten kapitalismus nám to životní prostředí rozhodně zlepšil,” řekl Pikora.
Pikora dále řekl, že mu Gréta připadá jako taková mladá „Fidelka“. A co je prý nejhorší, že téhle mladé holce v minulosti naslouchaly osobnosti jako třeba Angela Merkelová.
Angela Merkelová a Gréta Thunbergová
„Vzpomeňte si, jak je ta holka tehdy všechny školila. Jako že ona má ten klíč k budoucnosti, protože ona ví, jak to máme dělat. No řeknu vám, mně je z toho zle, když vidím, že přichází někdo a chce zničit to, co dostalo Evropu tam, kde je“, řekl Pikora.
Pikora se také podivil myšlence, že když odstraníme kapitalismus, tak to s tím klimatem bude lepší. Zaujalo ho také to, jak se Thunbergová nedávno vyjádřila ke klimatickým aktivistům, kteří se před časem v Londýnské galerii přilepovali k obrazům a pak poničili obraz Van Gogha. Gréta prohlásila, že se lidé snaží vymýšlet nové způsoby, protože co dělali do teď, nefungovalo.
„Co nám tím chce jako ta holka říct? Že se máme připravit na to, že podobně jako na letišti, kdy musíme procházet potupnou osobní kontrolou, protože tam idioti chtějí dávat bomby, tak teď nás něco podobného kvůli mladým aktivistům a jejich novým způsobům může čekat třeba při návštěvě galerie?“ rozčilil se Pikora.
„Takže když jim nebude teď stačit ničení obrazů, příště to tam v té galerii třeba rovnou zapálí“, dodal Pikora s tím, že tohle je už vážně šílený.
Pikora se pak věnoval nové speciální daní, kterou zavedla vláda. Tedy přesně speciální daň na banky za to, že se jim dobře daří.
„Ono je sice pravda, že se bankám letos hodně dobře daří. Ale příští rok už to tak být vůbec nemusí,“ řekl Pikora a pokračoval:
„To, co nastalo je, že vzrostly velmi výrazně úrokové sazby, a řada domácností začíná mít problémy se splácením hypoték, což znamená, že příští rok by mohly mít banky problém s tím, že jim lidé přestanou hypotéky splácet. No a pak by musely začít ty nemovitosti, které slouží jako zástava, prodávat, což už je ale pro banky problém,“ zhodnotil situaci Pikora s tím, že bankovní sektor na tom v příštím roce nebude zdaleka tak dobře, jako letos. A ještě dodal, že když si k tomu ještě dáte tu novou vládní daň, tak ta situace může být opravdu špatná.
Přejít nahoru