Soros naléhá na EU, aby omezila financování Maďarska a učinila zemi „testovacím případem.“ Je jasný signál ostatním národům EU: ti, kteří se odmítnou řídit bruselskými nařízeními, budou mít skutečné důsledky

Ke konci prohlášení liberální miliardářský investor vyzval Evropskou unii, která v současné době diskutuje o tom, zda provést rozdělení podpory EU spojené s takzvanými podmínkami „právního státu“, aby omezila své financování na Maďarsko.

Pro liberálního miliardáře by vytvoření takového precedensu vyslalo jasný signál ostatním národům EU: ti, kteří se odmítnou řídit bruselskými nařízeními, budou mít skutečné důsledky. Píše portál RMX.

Soros ve svém prohlášení uvedl, že „maďarská vláda nadále pošlapává právo EU“ a dodal, že její poslední obětí byla „světově proslulá univerzita divadla a umění (SZFE)“ v Budapešti, informují maďarské noviny Magyar Hirlap.

Sorosova nálada byla pozdním týdnem téměř doslovně vyjádřena zástupkyní šéfky Evropského parlamentu Katarinou Barleyovou – také německou poslankyní za Socialisticko-demokratickou stranu (SDP) – když naléhala na EU, aby „vyhladověla“ Polsko a Maďarsko z fondů EU, Remix Zprávy hlášeny.

“Vláda zákona je neustále porušována a fondy EU představují efektivní způsob, jak dosáhnout přesného tlaku.” Státy jako Polsko a Maďarsko musí být finančně hladověny. Fondy jsou efektivní pákou, “uvedl Barley během rozhovoru pro německé rádio.

V návaznosti na prohlášení německého europoslance se několik polských politiků rychle vrátilo zpět a tvrdilo, že používání slova „hladovění“ – v kontextu polsko-německých vztahů – jim připomnělo rétoriku používanou nacisty během druhé světové války.

Přejít nahoru