Sebrat ambasádě Ruska elektřinu, plyn, vše. Přední tvář TV NOVA v akci

Ruská agrese proti Ukrajině trvá již 279 dní. Rusové v této fázi války útočí na civilní objekty, raketami zasahují domky a další civilní objekty, ale také rozvodny elektrické energie, zdroje tepla i zdroje vody. Z úst ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ale také z úst představitelů NATO, zaznívá, že Rusové chtějí nadcházející zimu proti Ukrajincům využít jako zbraň.

„Prezident Putin se nyní snaží využít zimu jako válečnou zbraň proti Ukrajině, což je strašné a musíme být připraveni na další útoky,“ řekl v předvečer dvoudenního zasedání ministrů zahraničí NATO v rumunské Bukurešti generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „To je důvod, proč spojenci NATO zvýšili svou podporu Ukrajině.“

Server arabské televize Al-Džazíra připomněl, že „Rusko provádí od začátku října zhruba každý týden masivní raketové bombardování ukrajinské energetické infrastruktury, přičemž každá další palba má větší účinek než ta předchozí, protože škody se hromadí a nastává mrazivá zima“.

Publicista Martin Ondráček, který působil v Českém rozhlasu a před tím od počátku tisíciletí řídil sekci zpravodajství a publicistiky v TV Nova a v roce 2019 bylo rozhodnuto, že nějaký čas povede CNN Prima News, přišel s nápadem, jak dát Rusům ochutnat jejich vlastní medicínu, kterou servírují Ukrajincům. Sepsal kvůli tomu petici.

„Už několik týdnů čelí ukrajinská města a vesnice bezprecedentním raketovým útokům ze strany Ruska. Terčem jsou především elektrárny, teplárny a vodárny. Tato nová fáze války přináší katastrofické a navíc každodenní dopady na životy civilního obyvatelstva. Bez energií a vody se ocitají nejen byty, školy a školky, obchody a výrobní závody, ale také například nemocnice. Rusko se evidentně rozhodlo zlomit Ukrajinu tmou a mrazem. Z hlediska vyššího principu mravního žádáme příslušné státní a soukromé distributory energií, aby dali ruským diplomatům v Praze ochutnat jejich vlastní medicínu. Žádáme odpojení všech budov v majetku Ruské federace od plynu, vody a elektrické energie,“ napsal v petici, kterou lze podepsat na internetu.

V úterý dopoledne je pod peticí podepsáno přes 500 lidí.

Přejít nahoru